D66 wil marineschip Karel Doorman behouden

Het ministerie van Defensie moet via internationale samenwerking proberen het logistieke ondersteuningsschip Karel Doorman voor de marine te behouden. 

Dat stelt Wassila Hachchi van D66 donderdag in de Tweede Kamer voor aan minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.

In de recent gepubliceerde toekomstvisie wordt het schip, dat nog in aanbouw is, wegbezuinigd. Hachchi ziet mogelijkheden om de Karel Doorman in samenwerking met andere NAVO-bondgenoten te behouden. Ze heeft hierover al contact gehad met collega-parlementariërs van enkele NAVO-landen.

''Het is wat mij betreft aan de minister om verder onderzoek te doen en creatief na te denken. Het simpel schrappen is te makkelijk gedacht en levert te weinig op", meent Hachchi.

Als de Karel Doorman wordt verkocht zodra het klaar is, moet Defensie er 250 miljoen op afschrijven. Het moet uiteindelijk een jaarlijkse besparing van twintig miljoen opleveren. Defensie is wel van plan een kleiner ondersteuningsschip te laten bouwen. Hachchi vreest ''dat Hennis deze beslissing heeft genomen als boekhouder en dat het niet een strategische keuze is''.

Tip de redactie