Plasterk wil anti-spionage-afspraken VS 'verkennen'

Minister Plasterk wil 'verkennen' of er eventueel mogelijkheden zijn voor afspraken met de VS rondom het afluisteren van sms-, mail- en telefoonverkeer.

Dat zegt minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) woensdag in een reactie op een voorstel van D66.

D66 wil niet dat de Verenigde Staten snuffelen in het sms-, mail- en telefoonverkeer in ons land, en drong daarbij aan op een antispionageverdrag met de Amerikaanse regering. Minister Plasterk is echter al in gesprek met de Amerikanen over ''hoe we met elkaar omgaan'', meldde hij.

Duitsland

Eerder kondigde Duitsland al aan een dergelijke overeenkomst met de VS te willen sluiten. Plasterk weet echter niet of hij veel aan het Duitse voorbeeld heeft, dat is immers ook nog niet rond. Hij wees er wel op dat een afspraak tussen Nederland en Amerika 'misschien wel aantrekkelijker' kan zijn dan een van Europa met de VS.

''Wij hebben veel te bieden, we zijn een goede partner in intelligence'', aldus de bewindsman over het eigen land. Dat kan meehelpen bij het overleggen met Amerika.

Terroristen

Plasterk noemde Amerika een waardevolle bondgenoot tegen het terrorisme en zei dat er in dat land zelf ook veel discussie is over het vergaren van informatie met bijvoorbeeld het omstreden programma PRISM. Ook waarschuwde hij dat een ''Nederlandse burger ook een keiharde terrorist kan zijn''.

Vijf dingen die je moet weten over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie