EU-parlement wil hogere straffen voedselfraude

Straffen voor voedselfraude in de Europese Unie moeten fors hoger, of het nu gaat om gesjoemel met eieren of vervuilde alcohol in dranken. 

De boete moet minstens het dubbele bedrag worden van het profijt dat de bedriegers maakten. En als de volksgezondheid opzettelijk in gevaar is gebracht, kan de straf nog zwaarder als extra afschrikwekkende maatregel.

Dat stelt het Europees Parlement (EP) in een reeks aanbevelingen, opgesteld door Europarlementariër Esther de Lange (CDA). Het rapport over de aanpak van het probleem wordt donderdag in het EP gepresenteerd. ''Europa heeft nog niet eens een definitie van voedselfraude vastgelegd”, aldus De Lange.

Het parlement reageert op de voorstellen van de Europese Commissie om fraude met voedsel harder aan te pakken na onder meer het schandaal met paardenvlees eerder dit jaar. Het EP vindt de voorgestelde straffen van de commissie niet ver genoeg gaan en hoopt dat er nog strengere straffen komen. Ook de pakkans moet omhoog om fraudeurs te ontmoedigen.

Klokkenluiders

Het rapport stelt verder dat de EU-landen klokkenluiders beter moeten beschermen, zodat zij veilig en anoniem misstanden kunnen melden. Het is gebleken dat zij een belangrijke rol spelen bij het onthullen van allerlei wantoestanden in de voedselsector, aldus De Lange.

Het meeste gerommel vindt plaats met olijfolie, vis en biologische producten. Er bestaan geen Europese statistieken over de fraude. Maar alleen al in Italië loopt de schade in de miljarden euro's per jaar, stelt De Lange.

''Fraudeurs slaan vooral toe waar de pakkans klein is en de winst groot'', aldus de CDA-politica. Ook de georganiseerde misdaad zou zich met voedselfraude bezighouden.

Lees meer over:
Tip de redactie