Het bestuur van de PvdA in Amersfoort gaat de leden eind oktober vragen Ramón Smits Alvarez te verwijderen van de lijst van vier kandidaten voor het lijsttrekkerschap. 

Dat zei voorzitter Marjet van Baggum woensdag.

Smits Alvarez is al bijna een week spoorloos. Voor het lijsttrekkerschap kon tot zondag worden gestemd. Daardoor zou het kunnen dat Smits Alvarez op 30 oktober de winnaar van die verkiezing blijkt te zijn.

Als dat zo is, wil het bestuur van de PvdA de nummer twee naar voren schuiven als lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, aldus Van Baggum.

De politie heeft een kleine twintig tips binnengekregen, nadat in het weekeinde een opsporingsbericht was verspreid. Het is nog niet duidelijk of de PvdA'er vierduizend euro van de rekening van zijn partij heeft gehaald. Dat bedrag is gepind op dezelfde middag dat voor het laatst iets van Smits Alvarez is vernomen. Hij heeft zijn papieren en zijn laptop achtergelaten.

Smits Alvarez is half Spaans en heeft een appartement in Vilar de Uz in Galicië. Zijn Spaanse familie is meteen gaan kijken of hij daar mogelijk was of is geweest, maar trof geen spoor van hem aan.

De PvdA Amersfoort komt eerst zaterdag bij elkaar voor een informele bijeenkomst. Daar worden de leden bijgepraat over de situatie. 30 oktober is de tweede bijeenkomst en moet duidelijk worden wie lijsttrekker wordt.