De ChristenUnie vindt dat er een zogenaamde ‘Good Samaritan law’ moet komen zodat supermarkten niet aansprakelijk kunnen worden gesteld als ze voedsel weggeven aan de voedselbank.

Dit laat Carla Dik-Faber weten aan NU.nl. "Er zijn nu 70.000 gezinnen in Nederland die afhankelijk zijn van de voedselbank. Terwijl er bij de supermarkten jaarlijks voor 2 miljard euro aan voedsel wordt weggegooid."

Dik-Faber hekelt het dat dit voedsel in een afvalverbrandingsoven terecht komt wegens strikte wetgeving voor de voedselveiligheid, waardoor supermarkten aansprakelijk kunnen worden gesteld als ze voedsel schenken aan voedselbanken.

In Italië en de Verenigde Staten is al zo'n 'good samaritans law' om supermarkten in deze gevallen vrij te stellen. 

Dik-Faber vindt daarnaast dat de wetgeving rondom de houdbaarheid van voedsel in Nederland sowieso te strikt is. "In veel gevallen, zoals bij de houdbaarheidsdata van bijvoorbeeld aardappelen, pasta en rijst klopt dit ook helemaal niet", aldus het Kamerlid.

Houdbaarheidsdata

Dit is zo omdat supermarkten in de houdbaarheidsdata er rekening mee moeten houden dat de consument ook tijd moet krijgen om het voedsel te consumeren. "Zo kan het dat eieren twee weken voordat ze niet meer goed zijn al over de datum worden verklaard", zo stelt Dik-Faber.

Deze richtlijnen moeten volgens het Kamerlid in samenwerking met de supermarkten dan ook opnieuw tegen het licht gehouden worden.

Dik-Faber pleit ervoor om bij bepaald voedsel bijvoorbeeld alleen een productiedatum te zetten. "Waarom zouden we bij ongeschilde aardappels een houdbaarheidsdatum zetten, als je als consument ook gewoon kan zien wanneer ze niet meer goed zijn?"

Ze wijst erop dat als er geen actie wordt ondernomen de doelstelling om in 2015 de voedselverspilling met 20 procent terug te dringen niet wordt gehaald.

GroenLinks

Als het aan Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks) ligt, moeten supermarkten worden verplicht om bekend te maken hoeveel voedsel zij weggooien. Klaver doet dat voorstel in de initiatiefwet die hij woensdag, op Wereldvoedseldag, indient.

Volgens het Kamerlid is het hoog tijd dat er actie wordt ondernomen om de verspilling van voedsel terug te dringen. Zijn wetsvoorstel kan een eerste stap zijn, denkt hij. "Bijna een miljard mensen op de wereld lijden honger, maar tegelijkertijd gooien we een derde van al ons eten weg."

Klaver denkt dat supermarkten meer inzicht krijgen en bewuster worden van hun inkoopgedrag en verspilling als ze moeten aangeven hoeveel en welk voedsel ze weggooien. Ook biedt het consumenten de mogelijkheid om supermarkten te kunnen beoordelen.

"Als een supermarkt eten weggooit, is dat niet alleen zonde van het eten. Het is ook CO2-uitstoot die bij de bewerking, verpakking en het transport van al dat eten voor niets is geweest. Transparantie is de eerste stap op weg naar bewustwording en het terugdringen van voedselverspilling", meent Klaver.