De bezuinigingen op de publieke omroep zullen nogmaals aan de orde komen in de Tweede Kamer, nu er 50 miljoen euro minder geschrapt hoeft te worden.

Het debat over de bezuinigingen was al afgerond, maar omdat er in het herfstakkoord miljoenen extra voor de publieke omroep zijn vrijgemaakt, willen de Kamerleden het er toch nog eens over hebben, zo bleek maandag al na een rondgang.

Het is nog niet bekend wanneer het debat gevoerd zal worden.

Vorige week sloot het kabinet een akkoord met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de begroting voor volgend jaar.

Daarin werd ook afgesproken dat de publieke omroep vanaf 2016 geen 100 miljoen euro hoeft in te leveren, maar de helft daarvan.

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) had in de Tweede Kamer echter net een meerderheid (VVD, PvdA en PVV) gevonden voor zijn wet die de bezuiniging mogelijk moet maken. Hij wilde dat de publieke omroep zelf geld zou gaan verdienen om de klap op te vangen.

Wetswijziging

VVD, PvdA, D66 en ChristenUnie hebben na het sluiten van het akkoord een wetswijziging ingediend om van de 100 miljoen in het voorstel van Dekker 50 miljoen te maken.

''Dat maakt de discussie fundamenteel anders en dus is heropening van het debat nodig'', aldus Kees Verhoeven van D66 dinsdag. ''We moeten nu ook kijken naar de herverdeling van de bezuiniging.''