Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) gaat graag in gesprek met de FNV over het sociaal akkoord. 

Asscher is blij dat de vakcentrale de handtekening onder het akkoord laat staan. Dat heeft een woordvoerder van Asscher dinsdag laten weten.

"Overleg voeren over de uitvoering van het sociaal akkoord is nuttig, dat moeten we zeker doen. Het is nu zaak om het sociaal akkoord in praktijk te brengen", zegt de woordvoerder.

FNV-voorzitter Ton Heerts zei maandagavond het 'niet fatsoenlijk' te vinden dat een deel van de afspraken uit het sociaal akkoord eenzijdig door het kabinet wordt aangepast als gevolg van het vrijdag gesloten begrotingsakkoord.

Sociaal akkoord

Toch laat Heerts het sociaal akkoord niet vallen. De nieuwe kabinetsafspraken zijn op sommige vlakken namelijk ook een verbetering van het sociaal akkoord, legt een woordvoerder dinsdag uit.

Zo hebben de werkgevers zich verplicht volgend jaar vijfduizend in plaats van 2500 gehandicapte werknemers aan te nemen.

Heerts wil wel tekst en uitleg van Asscher over de aanpassingen. Ook wil hij overleggen over de uitvoering van een aantal punten uit het sociaal akkoord, zoals de Participatiewet die mensen met een beperking aan een baan in het reguliere bedrijfsleven moet helpen.

Begrotingsakkoord

Met het begrotingsakkoord van het kabinet, D66, SGP en ChristenUnie is FNV het wel 'totaal oneens', zei Heerts. De werknemersvoorman herhaalde maandagavond dat hij zich onder meer niet kan vinden in de zes miljard euro aan bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren.

Eind november organiseert de vakcentrale daarom een landelijke stakingsactie.

Belangrijkste punten uit het akkoord | Chronologie onderhandelingen