Gezamenlijke Europese lijst ChristenUnie en SGP

ChristenUnie en SGP komen opnieuw met een gezamenlijke lijst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei volgend jaar. 

Dat hebben de twee partijen dinsdag bekendgemaakt.

"Door samen te werken krijgt het christelijk geluid in Europa een krachtiger stem", stellen beide partijen.

Bij eerdere Europese verkiezingen trokken ChristenUnie en SGP ook al samen op. In 2009 haalden ze samen twee zetels: een voor Peter van Dalen (ChristenUnie) en een voor Bas Belder (SGP).

Verschillend

Piet Adema (CU- voorzitter) en Maarten van Leeuwen (SGP-voorzitter) zeggen op de website van ChristenUnie dat het helder is dat de partijen verschillend zijn maar elkaar op veel punten toch herkennen.

ChristenUnie maakt in het EP deel uit van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers. SGP wil zich daar na de verkiezingen bij aansluiten. De partij doet nu nog mee in de fractie Europa van Vrijheid en Democratie.

Na de verkiezingen van 2009 kwam het tot een breuk tussen ChristenUnie en SGP in Brussel. De ChristenUnie sloot zich aan bij de Europese Conservatieven en Reformisten (ECR), maar de SGP werd geweerd vanwege het vrouwenstandpunt.

Vrouwen

De ECR besloot afgelopen zomer dat de SGP nu wel welkom is, omdat het standpunt over vrouwen is veranderd. 

Afgelopen voorjaar besloot de SGP, daartoe gedwongen door een rechterlijke uitspraak, de bepaling te schrappen dat vrouwen zich niet namens de partij kandidaat kunnen stellen voor een politieke functie.

Tegelijkertijd vindt de SGP nog altijd dat politieke functies strijdig zijn met "de roeping van de vrouw". 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie