Nederland is vanaf 2006 door de Europese Commissie voor 43,2 miljoen euro aansprakelijk gesteld vanwege fouten bij de afdracht van Europese belastingen, zoals douanerechten.

Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) op Kamervragen van Pieter Omtzigt (CDA).

Nederland is verplicht driekwart van de douane-inkomsten af te dragen, maar door onder meer fraude en fouten wordt niet alles geïnd. Europa stelt in dat geval Nederland voor een deel van dit bedrag aansprakelijk.

Nederland heeft daarnaast uit eigen beweging voor miljoenen aan Europa betaald wegens "administratieve vergissingen".

Overigens is van het bedrag van 43,2 miljoen een deel wel geïnd, maar door uiteenlopende redenen niet afgedragen aan Brussel.

Onbestaanbaar

Omtzigt: "Ik vind het onbestaanbaar dat deze afdrachten ons niet actief door de staatssecretaris gemeld worden." Hij wil verder weten hoe het zit met dergelijke "boetes" bij andere lidstaten.

Omtzigt vreest dat dit bedrag verder oploopt, omdat het totaalbedrag aan misgelopen douanerechten in een jaar explosief steeg van 29 miljoen naar 88 miljoen.

Niet aansprakelijk

Daarnaast blijkt uit de antwoorden van Weekers dat Nederland weigert een Brusselse boete van 18,2 miljoen euro te betalen wegens onterecht uitgegeven exportcertificaten op de Antillen.

De Europese Commissie houdt Nederland voor deze zaak aansprakelijk, maar Weekers is het hier niet mee eens en betaalt de boete dus niet.

"Nederland heeft de Europese Commissie medegedeeld dat Nederland niet aansprakelijk kan worden gehouden voor fouten van de douaneautoriteiten in kwestie", aldus Weekers.

Volgens de staatssecretaris worden dergelijke aansprakelijkheidstellingen pas medegedeeld als de boete vaststaat.

De CDA'er wil van hem weten hoe hij denkt dergelijke aansprakelijkheden in de toekomst te voorkomen.