Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is volgens maandblad Opzij de machtigste vrouw van Nederland op dit moment.

De jury koos de VVD-politica (49) uit een lijst van 100 invloedrijke vrouwen. ''Er ligt veel op haar schouders, nu en de komende tijd, maar Schippers weet de lasten slim te dragen.''

De presentatie van de jaarlijkse Opzij Top-100 was maandagavond in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Juryvoorzitter Margriet van der Linden maakte de machtigste vrouw van 2013 bekend.

Zorg

Zorg is volgens de jury hét maatschappelijke thema van dit moment en tegelijkertijd ook de grootste kostenpost van het kabinet.

''Het is aan Edith Schippers om te voorkomen dat deze kosten niet verder groeien. Zij is de eerste die er in jaren in is geslaagd te zorgen dat de overheid minder aan zorg uitgeeft dan begroot. Met het zorgakkoord dat ze in juli sloot, heeft Schippers miljoenen weten te besparen.''

Schippers laat in een reactie weten dat ze vereerd is met de titel, ''omdat het niet om mij maar om de zorg gaat. Het laat zien hoe belangrijk - maatschappelijk en economisch - de zorgsector is.''

Top-100

De Opzij Top-100 van machtige vrouwen is voor de vijfde keer samengesteld aan de hand van tien categorieën, uiteenlopend van sport en cultuur tot politiek en bedrijfsleven. Op de lijst staan namen als de voorzitter van de raad van bestuur van PGGM, Else Bos (nummer 1 bedrijfsleven), lid raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep, Shula Rijxman (nummer 1 media) en toptennisser Esther Vergeer (nummer 1 sport).

Vorig jaar werd Renée Jones-Bos, secretaris-generaal bij Buitenlandse Zaken, uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw van het jaar.

Bekijk beelden: