Vreeman tijdelijk burgemeester Groningen

Ruud Vreeman wordt interim-burgemeester van de stad Groningen. Hij volgt de vertrekkende Peter Rehwinkel op.

Dat heeft een woordvoerder van de provincie Groningen maandagavond bevestigd. Vreeman is benoemd door Commissaris van de Koning Max van den Berg.

Hij blijft tot volgend jaar in Groningen. In de loop van 2014 moet de stad een nieuwe burgemeester hebben.

Vreeman was eerder burgemeester van Zaanstad (1997-2004) en Tilburg (2004-2009). In de Brabantse stad moest hij vertrekken, omdat de verbouwing van een theater veel duurder uitviel dan begroot.

Vreeman was ook bestuurslid van sportkoepel NOC*NSF van 1998 tot 2003. Hij stapte daar op nadat hij de strijd om het voorzitterschap had verloren van Erica Terpstra.

IJshockey

Na zijn vertrek uit Tilburg bemiddelde Vreeman in een conflict tussen nieuwe postbedrijven en de vakbonden. Tegenwoordig is hij voorzitter van de ijshockeybond NIJB.

Rehwinkel stopt per 1 november als burgemeester van Groningen. Hij gaat dan in Barcelona aan de slag als speciaal vertegenwoordiger van een internationale organisatie die lokale overheden bijstaat in crisissituaties. Rehwinkel kreeg veel kritiek op zijn functioneren, onder meer rond de Facebookrellen in Haren en bij een dreigende dijkdoorbraak.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie