De FNV steunt de aanpassingen die zijn gemaakt in het sociaal akkoord, maar doet dat met tegenzin. 

Dat laat FNV-voorzitter Ton Heerts maandagavond weten in een gesprek met NU.nl, nadat het ledenparlement van de vakbond zich hierover uitsprak.

"We gaan verder met de uitvoering van het sociaal akkoord", zegt Heerts, maar noemt de aanpassingen die vrijdag zijn gemaakt door oppositiepartijen D66, SGP en ChristenUnie onbehoorlijk.

“Wat is een afspraak met het kabinet waard?”, vraagt Heerts zich hardop af. Hij wil snel tekst en uitleg van de bewindspersonen.

Realiteit

De vakbondsvoorman snapt dat hij te maken heeft met de "politieke realiteit", maar wil hiermee wel een waarschuwing afgeven aan het kabinet. 

Deze politieke realiteit bestaat uit het feit dat regeringspartijen VVD en PvdA geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer, een noodzaak om wetgeving definitief te krijgen. "Delen van akkoord moeten omgezet worden in wetgeving", weet ook Heerts. 

Vertrouwen

Het sociaal akkoord blijft dus ook voor de FNV staan, maar de bond is nog steeds fel tegenstander van de extra bezuinigingen van 6 miljard euro die gepland staan voor 2014. 

Volgens Ton Heerts raakt dit het vertrouwen van werknemers in dit kabinet. "Het kabinet heeft nu een aantal punten genoemd. Zo hebben wij op het gebied van de uitvoering van het sociaal akkoord ook nog wel een paar punten", zegt Heerts.

Als voorbeeld noemt hij de uitvoering van de participatiewet. Het ledenparlement nam een motie aan over dit onderwerp.

Asscher

Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vindt  het positief dat de FNV achter de handtekening onder het sociaal akkoord blijft staan. "Overleg over de uitwerking ervan is altijd nuttig", zegt de minister maandagavond laat volgens de NOS.

Bekijk videobeelden:

Dijsselbloem

Zondag liet minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in televisieprogramma Buitenhof weten dat sociale partners "geen grote verwachtingen" moeten hebben.

"De hoofdlijn staat wel want anders blijven we aan het heronderhandelen", aldus de bewindsman. 

Kritisch 

Een aantal wijzigingen in het sociaal akkoord noemt de FNV "grote tegenvallers". Zoals dat mensen in de WW in 2015 al na een half jaar een baan onder hun niveau moeten accepteren, een jaar eerder dan afgesproken in het sociaal akkoord. 

Ook is de vakbond zeer kritisch over het schrappen van de werkbonus en de bezuinigingen op de zorg en ambtenaren.

"Onze leden maken zich zorgen over de enorme aantallen ontslagen die er vallen in de zorg, de bouw en marktsectoren", aldus Heerts.

CNV

Eerder op de dag maakte het CNV, na de FNV de tweede vakbond van het land, bekend dat zij geen bezwaar hebben met de aanpassingen die door de politieke partijen zijn gemaakt.

Voorzitter Jaap Smit zei dat belangrijke zaken "inhoudelijk overeind zijn gebleven. "Wel waarschuwde hij dat niet het "shoppen in gesloten akkoorden" de politiek geen goed doet.

Belangrijkste punten uit het akkoord | Chronologie onderhandelingen