Oppositiepartijen CDA, PVV en SP willen vanwege het vrijdag gesloten begrotingsakkoord opnieuw praten over de mediabezuinigingen. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl.

Vorige week debatteerde de Tweede Kamer met staatssecretaris Sander Dekker (Media) over de bezuiniging van 100 miljoen euro, die voor 45 miljoen neerslaat bij de publieke omroep. 

Een protestcampagne en een demonstratie van de publieke omroep tegen de bezuinigingen leken vruchteloos, maar in het vrijdag gesloten begrotingsakkoord voor 2014 tussen coalitie en oppositiepartijen D66, ChristenUnie, SGP werd 100 miljoen veranderd in 50 miljoen.

Aanstaande dinsdag zou over deze bezuingingen moeten worden gestemd, maar deze stemmingen worden vermoedelijk uitgesteld.

"We kunnen zo niet over deze wet gaan stemmen, omdat deze is ingehaald door de realiteit van het akkoord", aldus Kamerlid Pieter Heerma (CDA).

De SP wil ook opnieuw het debat aan. "Een halvering van de bezuiniging is mooi, maar het is ook belangrijk om te weten waar nog altijd 50 miljoen wordt bezuinigd. De kwaliteit van de programma's staat nog steeds onder druk", aldus Kamerlid Jasper van Dijk.

Ook Martin Bosma (PVV) laat weten voorstander te zijn van heropening.

'Begrijpelijk'

De begrotingsakkoordpartijen hebben inmiddels een amendement ingediend om het bezuinigingsbedrag te halveren.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven laat weten dat hij geen bezwaar heeft tegen heropening en dat er donderdag over de wet gestemd moet kunnen worden. Hij noemt het "begrijpelijk" dat de oppositie opnieuw over de bezuinigingen wil spreken.

Vijf vragen over de bezuinigingen bij de publieke omroep