Publiek wil openheid van IGZ

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) opereert veel te gesloten, terwijl het publiek juist openheid wil bij mogelijke misstanden in de zorg. 

De IGZ moet zich veel opener opstellen, concluderen de Raad voor het openbaar bestuur en de Gezondheidsraad in een gezamenlijk advies. Minister Edith Schippers (foto) van Volksgezondheid vroeg om het advies.

''Het is voor veel mensen onduidelijk wat de IGZ precies doet’’, legt een woordvoerder van de Raad voor het openbaar bestuur uit.

''De Inspectie moet beter omgaan met klachten van mensen. Als de IGZ meer duidelijkheid geeft over wat ze precies doet met klachten, scheelt dat al veel. Daarnaast is het heel belangrijk dat mensen die zich melden met een klacht over de zorg, vriendelijk behandeld worden.''

Niet te open

Maar de IGZ moet ook weer niet te open worden, staat in het advies. Het direct openbaar maken van klachten is zeker niet aan te raden, dat kan zelfs averechts werken, schrijven de Raden. ''Maar ook zonder meteen over te gaan tot het direct openbaar maken van klachten, kan de IGZ veel meer openheid over haar werkwijze geven.''

De IGZ zegt het advies met belangstelling te bestuderen.

''Het is een advies aan de minister, het past ons dus nu niet om daar inhoudelijk te reageren'', reageert een woordvoerder. Een zegsman van het ministerie laat weten dat het gevraagde advies zorgvuldig bestudeerd zal worden.

Lees meer over:
IGZ

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie