De Tweede Kamer voert woensdag vanaf 10.15 uur een debat met premier Mark Rutte over het begrotingsakkoord 2014.

PVV-leider Geert Wilders laat aan NU.nl weten voorafgaand aan de reeds gepland staande financiële beschouwingen een debat te willen met de premier en alle fractievoorzitters. Ook het CDA en de SP zijn voorstander van een dergelijk debat op woensdag.

Momenteel worden de gevolgen van de begrotingsdeal tussen de coalitie en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP doorgerekend door het Centraal Planbureau (CPB).

Deze beperkte doorrekening zou voor het debat klaar moeten zijn. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) laat weten dat een eerste CPB-analyse woensdag om 10.00 uur kan worden opgeleverd.

Een uitgebreidere CPB-analyse, met de gevolgen voor banen en economische groei, wordt donderdag om 16.00 gepubliceerd. 

Financiële beschouwingen

Als de Kamer vanaf woensdagochtend debatteert over het akkoord kunnen vermoedelijk dezelfde dag de financieel woordvoerders aan de Algemene Financiële Beschouwingen beginnen, een debat dat al twee keer is uitgesteld vanwege de onderhandelingen.

Aangezien deze financiële beschouwingen vaak twee dagen duren is het een optie dat het debat op vrijdag wordt voortgezet. Normaalgesproken wordt er op vrijdag niet vergaderd in de Tweede Kamer, maar aangezien het volgende week reces is zou het debat op vrijdag nu een reële optie zijn.

Afgelopen vrijdag kwamen VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP na wekenlang tot diep in de nacht onderhandelen tot een akkoord over de begroting voor 2014. Het akkoord was nodig, omdat het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer en daardoor de maatregelen daar dreigden te sneuvelen.

Gat

Door de 650 miljoen die al voor dit jaar is toegezegd door onderwijs zou op de begroting voor 2013 een gat ontstaan, meldt NRC

ChristenUnie-leider Arie Slob laat op Twitter weten dat dit bedrag al in 2013 wordt uitgekeerd, zodat scholen er dit schooljaar al van kunnen profiteren. Volgens hem is de 650 miljoen wel degelijk gedekt.

Volgens Elbert Dijkgraaf (SGP) wordt de dekking gevonden in meevallers. En indien die niet toereikend blijken te zijn volgt een min op de begroting voor 2013. 

Belangrijkste punten uit het akkoord | Chronologie onderhandelingen