Bonden bespreken aanpassingen sociaal akkoord

De vakbonden CNV en FNV bespreken maandag de aanpassingen die door regeringspartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, SGP en ChristenUnie zijn gemaakt in het sociaal akkoord.

Het bestuur van de CNV, bestaande uit de voorzitters van alle CNV-bonden, bespreekt de uitkomsten om 14.00 uur. Naar verwachting komen zij rond 17.00 uur met een verklaring.

CNV-voorman Jaap Smit heeft al duidelijk gemaakt het goed te vinden dat de belangrijkste punten in het sociaal akkoord overeind zijn gebleven.

FNV maakte vrijdag al bekend dat zij de aanpassingen in het sociaal akkoord voorleggen aan hun ledenparlement, het hoogste orgaan van de vakbond. Zij staan kritischer tegenover aanpassingen in het sociaal akkoord.

Om 19.00 uur overleggen de afgevaardigden uit de sectoren over het vrijdag gesloten politieke akkoord.

Intrekken

De bonden, beide partij in het in april gesloten sociaal akkoord, kunnen in theorie hun steun intrekken vanwege de wijzigingen, maar woordvoersters benadrukken maandagochtend dat daar op dit moment nog niets over gezegd kan worden.

Vrijdagavond maakten coalitiepartijen VVD en PvdA bekend dat zij een akkoord hebben gesloten met oppositiepartijen D66, SGP en ChristenUnie over een andere invulling van de 6 miljard euro die voor 2014 extra bezuinigd moet worden.

Zo is onder meer afgesproken dat mensen in de WW in 2015 al na een half jaar een baan onder hun niveau moeten accepteren, een jaar eerder dan afgesproken in het sociaal akkoord.

De begrotingsafspraken voor 2014 bevatten per saldo meer lastenverlichting en meer ombuigingen. Er is sprake van ruim 1 miljard lastenverlichting in 2014 en 1,5 miljard structureel.

Dijsselbloem

Minister van Financien Jeroen Dijsselbloiem zei zondag in Buitenhof dat sociale partners "geen grote verwachtingen" moeten hebben dat zij de afspraken tussen kabinet en oppositiepartijen nog drastisch kunnen wijzigen.

"De hoofdlijn staat wel want anders blijven we aan het heronderhandelen", aldus Dijsselbloem.

Achtergrond: De belangrijkste punten uit het akkoord

Lees meer over:
Tip de redactie