Het Centraal Planbureau (CPB) zal de begroting, zoals omschreven in het akkoord tussen kabinet en D66, ChristenUnie en SGP, doorrekenen. 

Dat zegt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zondag.

Volgens de bewindsman is vrijdagavond, toen het akkoord over het budget van 2014 werd bereikt, al aan het CPB gevraagd om het pakket door te rekenen. Een snelle doorrekening kan er de komende week al zijn al de Tweede Kamer over akkoord debatteert.

Als in de doorrekening ook de gevolgen voor economie, groei en banen moeten worden meegenomen duurt het iets langer, aldus de minister.

Het CDA en GroenLinks hebben om een doorrekening van het begrotingsakkoord gevraagd voor de Algemene Financiële Beschouwingen die voor woensdag en donderdag gepland staan. Mogelijk wordt woensdag eerst over het akkoord gedebatteerd.

Beide partijen willen weten hoe hard de afspraken zijn uit het akkoord. Daarin staat dat de "ambitie" is dat de werkgelegenheid stijgt met vijftigduizend banen. Volgens Dijsselbloem gaat het om werkgelegenheid voor de middellange termijn, een periode van 10 tot 15 jaar. "Het blijven ambities", voegde hij eraan toe.

Belangrijkste punten uit het akkoord | Chronologie onderhandelingen

Achtergrond: Vijf vragen over de begrotingsonderhandelingen