De kiezers van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn het meest positief over het begrotingsakkoord dat vrijdag is bereikt met het kabinet. 

Het minst te spreken over het akkoord zijn de kiezers van PVV, SP en 50PLUS. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Van de kiezers beoordeelt 56 procent het als positief dat een begrotingsakkoord is gesloten. Over de inhoud zelf is een derde positief en een derde negatief. Drie van de vier kiezers (75 procent) vindt dat er in feite sprake is van een gedoogconstructie door de drie oppositiepartijen.

De partijen die betrokken zijn bij het akkoord boeken samen vier zetels winst, de overige partijen verliezen er gezamenlijk juist vier. Regeringspartij VVD stijgt twee zetels naar 20 en coalitiegenoot PvdA stijgt één zetel naar 12. Ook D66 krijgt er in de peiling één zetel bij en komt daarmee uit op 20, voor die partij de hoogste score sinds februari 2010.

Einde

Aan de geleidelijke stijging van het CDA de laatste tijd lijkt een einde gekomen. De partij valt in de peiling drie zetels terug en zou op 16 zetels uitkomen als er nu verkiezingen waren. De PVV zou met 33 zetels de grootste partij van Nederland worden.