Het begrotingsakkoord dat VVD en PvdA vrijdagavond bereikten met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, kan zaterdag rekenen op veel positieve reacties.

De scholen zijn tevreden. Voor het onderwijs wordt extra geld vrijgemaakt en schoolboeken worden weer gratis. Toch houden organisaties als de PO-raad en CNV Onderwijs een slag om de arm, omdat ze nog niet precies weten waar de financiering vandaan gaat komen.

''Wij zijn heel blij met het extra geld voor onderwijs'', zegt een woordvoerder van CNV Onderwijs zaterdag. Volgens CNV komt het geld bovenop de investering uit het onlangs gesloten Onderwijsakkoord.

Een lichtpuntje voor de onderwijssector is het geld dat naar zomerscholen en kleine scholen gaat. Ook het extra geld voor onderwijsondersteunend personeel, zoals conciërges en onderwijsassistenten is wat CNV betreft goed nieuws omdat het de werkdruk voor leraren verlicht.

Bouw

Bouwend Nederland is blij dat het lage btw-tarief voor renovatie wordt verlengd. Dat is goed voor de werkgelegenheid in de bouw, zegt brancheorganisatie Bouwend Nederland.

Ook het openhouden van de militaire kazernes in Ermelo en Assen leidt tot vreugde, onder anderen bij commissaris van de Koning in Drenthe, Jacques Tichelaar.

In het Overijsselse Balkbrug is tevreden gereageerd op het openblijven van tbs-kliniek Veldzicht. Dat was een onverwachte wending vrijdagavond, die heeft geleid tot ''grote opluchting", in de woorden van de Overijsselse commissaris van de Koning Ank Bijleveld.

Autobranche

De RAI Vereniging vindt verder dat het kabinet de autobranche dupeert. ''Het broze herstel dat wij recent nog voorspelden (..) krijgt door deze maatregelen een enorme klap", zei de RAI Vereniging. De ANWB voegt er bij monde van topman Guido van Woerkom aan toe dat de automobilist een al te makkelijke prooi is.

In het akkoord staat onder meer dat de geplande accijnsverhoging op brandstof inderdaad doorgaat. Ook gaat de motorrijtuigenbelasting omhoog, een maatregel die 200 miljoen euro moet opbrengen. Verder zal de aanschafbelasting voor auto's omhoog gaan. Van Woerkom vermoedt daarnaast dat de provincies er ook nog een schepje bovenop zullen doen.

Het kabinet houdt geen rekening met zogeheten weglek-effecten, meent de ANWB-topman. Dat houdt in dat steeds meer automobilisten over de grens zullen gaan tanken en hun nieuwe auto's in het buitenland zullen kopen. Daardoor zal ons land inkomsten mislopen die wel in de begroting staan, denkt hij.

De ANWB zal de kritiek bij de politiek onder de aandacht brengen, maar verwacht dat het antwoord zal zijn: ''We hebben het geld nodig, dus er is niets aan te doen".

Waterbedrijven

De Vereniging van Waterbedrijven (Vewin) is boos op het verhogen van de belasting op kraanwater. Het is een pure lastenverhoging die geen enkel effect zal hebben op het watergebruik, aldus de Vewin.

Belangrijkste punten uit het akkoord | Chronologie onderhandelingen

Achtergrond: Vijf vragen over de begrotingsonderhandelingen