
GroenLinks vindt delen akkoord 'zonde van het geld'
"Dat is zonde van het geld en heeft weinig te maken met eerlijk delen'', aldus Van Ojik vrijdagavond.
Van Ojik vindt het verder betreurenswaardig dat het kabinet ''blijft focussen op 6 miljard extra bezuinigen en dat een fundamentele omslag naar een duurzame economie uitblijft''. Volgens hem worden de grootste milieuvervuilers niet aangepakt.
GroenLinks is wel blij met de investeringen in het onderwijs en met het terugdraaien van de bezuinigingen op zelfstandigen.
Wilders
PVV-leider Wilders vindt het akkoord ''gerommel in de marge''. ''Rutte kan 99 procent van zijn agenda blijven uitvoeren. Het slopen gaat dus keihard door. Het nivelleren gaat door. Het kapotbelasten gaat door. Het afbreken van de zorg gaat door."
Volgens Wilders lost het akkoord de crisis niet op, en krijgt Brussel de 6 miljard euro die het 'eist'.
CDA
Voor het CDA blijft ook na het akkoord over de begroting van 2014 vooropstaan dat het kabinet de belastingen te veel verhoogt. CDA-leider Sybrand Buma noemde vrijdag een verhoging van de belastingen met 2,2 miljard euro de kern van het beleid.
''Dit is slecht voor banen en voor de Nederlandse economie. Extra belastingen die blijven staan, zoals de accijnsverhogingen of nieuwe belastingen zoals de waterbelasting, zijn geen verbetering maar een verslechtering."
Buma is wel te spreken over beperktere bezuinigingen op gezinnen, maar hij typeert de afspraken wel als een ''uitruilakkoord dat Nederland niet sterker uit de crisis zal brengen".
SP
SP-leider Emile Roemer vindt dat het akkoord "bijstuurt op de verkeerde weg". Volgens Roemer brengen de gemaakte afspraken geen verandering in de politieke koers van het huidige kabinet.
De onderhandelaars hebben volgens de SP te eenzijdig aangestuurd op bezuinigen en niet op het herstellen van vertrouwen in de economie. "Het is precies de reden dat wij aan deze onderhandelingen niet mee hebben gedaan. We moeten geen pleisters plakken op fundamenteel foute politiek".
Wel is de SP blij dat de oppositiepartijen de bezuinigingen voor weduwen en nabestaanden hebben geschrapt, en dat de versobering van de zelfstandigenaftrek deels is teruggedraaid.
50Plus
50PLUS is niet te spreken over het financieel akkoord dat VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP vrijdagavond hebben gesloten. De nieuwe fractievoorzitter Norbert Klein spreekt op Twitter van een ''ratatouille-akkoord'' met snippertjes van GroenLinks en CDA, die tijdens de onderhandelingen afhaakten.
Het akkoord is volgens Klein ''vijf keer niks en geeft ouderen geen perspectief''.
50PLUS stapte vorige week donderdag uit de gesprekken met de coalitie. In de plannen die op tafel lagen, zat niets voor ouderen, zei Klein toen.