De Rijksoverheid gaat mensen in lage loongroepen, zoals beveiligers en schoonmaakpersoneel, vaker zelf een contract bieden.

Dit laat minister Stef Blok (Rijksdienst) vrijdag weten aan NU.nl na afloop van de ministerraad.

Het Rijk is in ieder geval van plan 2.500 mensen aan te nemen.

In andere gevallen gaat het met bedrijven die diensten leveren aan het Rijk afspraken maken om het personeel een vaster contract aan te bieden. Hierbij gaat het om 850 banen.

Catering

Vooral de beveiligers zullen een contract van het Rijk krijgen. Het kabinet is van plan personeel van Justitie dat overtollig wordt, een dergelijk contract aan te bieden. Een deel van de gevangenbewaarders die door het sluiten van gevangenissen hun baan verliezen, kunnen op die manier toch aan het werk blijven. 

Het Rijk heeft in crisistijd juist besloten dat de overheid kleiner moet worden.  Maar het plan past binnen het doel van de overheid om flexcontracten tegen te gaan. "Wij hebben als overheid een voorbeeldfunctie", zo motiveert Blok het besluit. 

Blok benadrukt wel dat het Rijk geen extra geld gaat uitgeven omdat het nu ook al bedrijven betaalt die de functies invullen. Wel is Blok bereid een 'klein prijsje' te betalen voor de verandering van de flexcontracten naar een vast contract.