Er is nog ''geen enkel besluit'' genomen over de verlofaanvraag van Volkert van der G., die in 2002 Pim Fortuyn doodschoot. Dat zeggen verschillende woordvoerders van het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag.

Volgens RTL Nieuws zou staatssecretaris Fred Teeven binnenkort bekend maken dat Van der G. geen proefverlof krijgt. Ook De Telegraaf meldt dat Teeven waarschijnlijk vrijdag die beslissing zal nemen.

Volgens de NOS zal de staatssecretaris vrijdag zijn besluit bekend maken, maar is nog niet bekend wat de uitkomst is. Hij laat zich daarbij volgens het ministerie adviseren door het Openbaar Ministerie, politie, de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid, de gevangenis, en de gemeente waar Van der Graaf mogelijk gaat wonen, aldus de omroep.

Teeven moet uiterlijk 14 oktober beslissen over de verlofaanvraag. De Raad voor de Strafrechttoepassing vindt het recht op resocialisatie van Van der G. belangrijker dan de maatschappelijke onrust die zijn verlof zou veroorzaken.

Het ministerie van Justitie laat ook via Twitter weten dat er nog geen enkel besluit is genomen. Teeven zei vorige week dat hij zijn beslissing niet tot het allerlaatste moment wil uitstellen.

In gevangenis

De uitspraak van de raad betekent volgens Teeven "nadrukkelijk niet" dat Volkert van der G. ook echt verlof krijgt. ''Het kan zijn dat ik beslis dat hij geen verlof krijgt'', aldus de bewindsman vorige week.

Teeven denkt dat een goede terugkeer naar de samenleving mogelijk ook in de gevangenis kan worden voorbereid.

De kans op maatschappelijke onrust is door het ministerie altijd zeer zwaar opgenomen. Van der G. heeft een aantal keren verlof aangevraagd. Telkens werd dat door de directeur van de inrichting afgewezen. Een beklagcommissie stelde Van der G. in het gelijk, waarop het ministerie in beroep ging. Daarop heeft de raad dus zijn uitspraak gedaan.

Van der G. schoot Fortuyn in 2002 dood. Hij kreeg achttien jaar cel. Volgend jaar komt hij in aanmerking voor vervroegde invrijheidstelling.