Oppositiepartijen D66, ChristenUnie en de SGP verwachten donderdag nog geen akkoord te bereiken met het kabinet over de begroting van volgend jaar. 

Dit laten de woordvoerders van deze oppositiepartijen donderdag na het middagberaad van de financiële woordvoerders weten aan NU.nl.

"Ik verwacht niet dat de fractievoorzitters vanavond de onderhandelingen kunnen afronden", aldus Elbert Dijkgraaf van de SGP. "Dit is een complex proces."

Volgens Carola Schouten van de ChristenUnie wordt er nog over de inhoud van de onderhandelingen gesproken. Mark Harbers van de VVD stelt ook dat het nog een "gestaag proces" is.

Rond 19.30 uur zullen de financieel woordvoerders van D66, ChristenUnie en SGP verder onderhandelen met de PvdA, VVD en  minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). Om 21.00 uur schuiven de fractievoorzitters van de partijen en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en premier Mark Rutte aan.

Optimistisch

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom stelde eerder op de dag nog optimistisch dat er snel een akkoord wordt bereikt tussen de oppositiepartijen en de regeringscoalitie.

"Ik heb goede hoop op een uitkomst een dezer dagen", zei hij donderdag tegen NU.nl na afloop van een overleg op de kamer van D66-leider Alexander Pechtold. Daar was ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra bij aanwezig.

Op de vraag of er donderdag al een akkoord valt te verwachten, antwoordde Samsom: "Dat weet ik niet."

Complex

Later donderdagmiddag liet Zijlstra weten dat het "nog steeds zeer complex" is. "Ik kan geen voorspelling doen over de uitkomst," aldus de VVD'er.

Carola Schouten, financieel woordvoerder van de ChristenUnie, stelde eerder op de middag ook dat het wat haar betreft nog "moeilijk" is.

De oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn donderdagmiddag verder gegaan met de onderhandelingen met PvdA, VVD en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). Donderdagavond zullen ook minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en premier Mark Rutte weer aanschuiven.

Eisen

Volgens ingewijden zouden de drie oppositiepartijen woensdag na het afhaken van GroenLinks een reeks extra wensen hebben ingediend. Dat zou de gesprekken bemoeilijken en mogelijk zou ook zaterdag verder onderhandeld moeten worden.

Maar D66 en SGP zeggen helemaal geen extra eisen op tafel te hebben gelegd. "Nee, zo werkt de SGP niet", aldus Kamerlid Elbert Dijkgraaf voorafgaand aan de hervatting van de onderhandelingen.

Ook Wouter Koolmees van D66 sprak dat tegen. "De eisen van D66 zijn al lang en breed bekend."

Dijsselbloem

Dijsselbloem zou donderdag eigenlijk naar Washington gaan voor een bijeenkomst van het IMF, maar heeft de reis met het oog op de besprekingen afgezegd.

Het kabinet onderhandelt al twee weken met de oppositiepartijen over de begroting en bezuinigingen van volgend jaar. Het kabinet heeft steun van de oppositie nodig om de eigen plannen door de Eerste Kamer te krijgen. VVD en PvdA hebben daar een minderheid van dertig zetels.

PVV en SP deden vanaf het begin niet mee, de Partij voor de Dieren en 50PLUS haakten snel af, gevolgd door het CDA. GroenLinks stapte woensdag uit het overleg. Met de oppositiepartijen die nu nog aan tafel zitten is er een krappe meerderheid van 38 zetels.

Achtergrond: Vijf vragen over de begrotingsonderhandelingen