De Tweede Kamer zit niet te wachten op een gesprek met de Italiaanse Fyra-maker AnsaldoBreda.

Geen enkele partij heeft positief gereageerd op het voorstel van het bedrijf om de Kamerleden bij te praten. Dat meldde de Tweede Kamer donderdag.

AnsaldoBreda had de Kamer per brief gevraagd om een gesprek op 15 oktober. Het bedrijf hoopte dat de Kamer zich wilde inzetten voor het herstel van de samenwerking met de NS.

Een gesprek met Kamerleden zou kunnen helpen om ''alle misverstanden uit de wereld te helpen'', stelden de Italianen.

Alternatief

De verwachting was al dat de Kamer niet enthousiast zou zijn over een gesprek. Eerder reageerden de partijen voorzichtig optimistisch op een alternatief voorstel van de NS, waar ook staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) mee kan leven.

Daardoor gaan er meer intercity's rijden tussen Amsterdam en België en zal er door de NS nauwer worden samengewerkt met Thalys en Eurostar.

De Tweede Kamer houdt op 17 oktober wel een hoorzitting over het alternatief van de NS. Daar worden de Kamerleden bijgepraat door experts. Op 11 november volgt dan een overleg over de kwestie.

Mansveld riep de Kamer eerder op om voor half november met een oordeel te komen over het alternatief, omdat de NS anders op kosten wordt gejaagd. Het spoorbedrijf heeft een optie genomen op een aantal Traxx-locomotieven waar half november duidelijkheid over moet zijn.