Nog dit jaar gaan Nederlandse piloten vliegen met de Joint Strike Fighter (JSF ofwel F-35). 

Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag aan de Tweede Kamer laten weten. Ze maakte op Prinsjesdag bekend in totaal 37 JSF's te willen aanschaffen als vervanger van de F-16.

Nederland heeft al twee testtoestellen gekocht. Eind deze maand beginnen vier piloten nog aan de theoretische opleiding waarna ze in december met de JSF gaan vliegen. De piloten worden voorbereid op de operationele testfase die in 2015 begint.

Het gaat volgens Hennis niet om een onomkeerbare stap. Maar uitstel van de opleiding zou betekenen dat de vliegers onvoldoende ervaring zou hebben als de operationele testfase in 2015 begint.

Afwachten

In afwachting van een definitief besluit over de vervanging van de F-16 besloot minister Hennis eerder de testtoestellen te stallen. Nu er een beslissing is gevallen over de aanschaf van de JSF is dit niet langer nodig.

De toestellen blijven voorlopig op vliegbasis Eglin in Florida. Eind volgend jaar worden ze dan overgebracht naar vliegbasis Edwards in Californië voor de operationele fase.