Nederland heeft Rusland excuses aangeboden wegens de aanhouding en detentie van de Russische diplomaat Dmitri Borodin. 

Dat heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken de Russische ambassadeur woensdag in een persoonlijk gesprek laten weten. 

De minister is tot de conclusie gekomen dat de aanhouding en detentie van Borodin in strijd zijn met het Verdrag van Wenen.

Op Facebook liet Timmermans weten wel begrip te hebben voor de betrokken politieagenten, "die hebben gehandeld vanuit hun professionele verantwoordelijkheid voor een situatie die zij na een melding aantroffen".

Nederland en Rusland blijven in gesprek over de afwikkeling van deze zaak, aldus de minister. Het Verdrag van Wenen is een internationaal verdrag waarin de regels van het diplomatieke verkeer zijn vastgelegd. Daaronder valt onder meer de onschendbaarheid van diplomaten.

Tevreden

De Russische diplomaat Dmitri Borodin is ''tevreden'' met de excuses van Nederland voor zijn aanhouding en detentie door de politie in Den Haag. Dat heeft het Russische persbureau Interfax woensdag gemeld.

Tegen de radiozender Voice of Russia zei Borodin dat Nederland ''het juiste heeft gedaan in het licht van de verplichtingen onder het internationale recht''. Hij voegde eraan toe dat hij hoopt dat er een einde komt aan ''de modder die over mijn gezin is uitgestort door de Nederlandse pers''.

De voorzitter van de buitenlandcommissie van het Russische parlement, Aleksej Poesjkov, neemt geen genoegen met de Nederlandse excuses. ''Den Haag stuurt excuses maar rechtvaardigt het politie-optreden, noemt het 'professioneel'. Wel verontschuldigingen, maar geen schuldigen", twitterde Poesjkov woensdagavond.

Interfax meldde eerder dat Rusland de Nederlandse excuses binnen heeft. Of de Russische regering die accepteert, werd niet meteen duidelijk. Volgens het persbureau heeft Nederland beloofd de resultaten van het Nederlandse onderzoek naar de zaak aan Rusland te geven.

Kinderen

Borodin werd zaterdagavond aangehouden door de politie in Den Haag nadat buren hadden geklaagd over zijn gedrag tegenover zijn kinderen. Borodin ontkent zijn kinderen iets te hebben aangedaan. Het resulteerde in een diplomatieke rel met Rusland. President Vladimir Poetin eiste excuses en de Nederlandse ambassadeur in Moskou werd ontboden.

Overigens meldden diverse media dat er wel degelijk sprake was van mishandeling. Volgens de NOS was Borodin ''een gevaar voor zijn kinderen'' en onder invloed van alcohol. Omroep West meldde dat bronnen hebben gezegd dat de agenten die de diplomaat arresteerden getuige waren van mishandeling.

De politie in Den Haag wilde woensdag niet reageren, het ministerie van Buitenlandse Zaken doet de woordvoering.

Regels

In de Tweede Kamer bestaat begrip voor het besluit van excuses te maken, zo blijkt uit een rondgang langs de partijen woensdag. Als Nederland het Verdrag van Wenen heeft geschonden ontkom je niet aan excuses, aldus Sjoerd Sjoerdsma (D66). Hij is niet zo blij met de houding van Moskou. Volgens hem houdt ons land zich netjes aan de regels, terwijl de Russen ''ons aan het lijntje houden'' als het gaat om het Greenpeaceschip.

Ook Han ten Broeke van de VVD denkt dat Timmermans niet aan excuses kon ontkomen. Michiel Servaes van coalitiepartner PvdA deelt die mening. Hij vindt het ''niet gepast'' dat de Russen de zaak direct zo hoog hebben opgespeeld. De Russische president Vladimir Poetin eiste direct excuses na de aanhouding.

Greenpeace

CDA'er Pieter Omtzigt vindt de stap van de minister "begrijpelijk''. De zaak is naar zijn oordeel zo hoog opgespeeld omdat ons land Rusland voor de rechter heeft gesleept wegens de entering van het schip van Greenpeace. Hij wil net als D66 spoedig een debat met Timmermans over de relatie met Rusland.

''Het is in ieders belang om de zaak nu te de-escaleren'', aldus Harry van Bommel van de SP. Hij hoopt dat Timmermans tegenover de Russische ambassadeur het belang van de kinderen (van Borodin) heeft benadrukt. De politie greep zaterdagavond in nadat buren zouden hebben geklaagd over het gedrag van Borodin tegenover zijn kinderen. Borodin ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan kindermishandeling.

Ruiten ingooien

De zaak heeft in Rusland veel stof doen opwaaien. Zo dreigde de rechts-populistische leider Vladimir Zjirinovski met harde actie tegen Nederland. Hij kondigde een protestactie aan bij de ambassade om er de ruiten van het pand in te gooien.

Later ontkende Zjirinovski op een persconferentie dat hij had opgeroepen de ruiten van de ambassade te vernielen. ''Maar het zal wellicht moeilijk zijn om geëmotioneerde jonge mensen daarvan te weerhouden. Ik ga ervan uit dat ik zelf niks kapot zal slaan."

Bizar

Han Busker, voorzitter van politiebond NPB, vindt het jammer dat het politieoptreden tot een politieke rel leidde is. Hij noemt het optreden van de agenten echter volkomen terecht. ''Een agent die een hulpaanvraag negeert, doet zijn werk niet goed. Het zou bizar zijn geweest als de agenten niet hadden opgetreden’’, zei Han Busker, voorzitter van politiebond NPB, woensdag.

Busker zegt dat hij de casus alleen vanuit de media kent. ''Er zijn kinderen in het geding, er dreigt gevaar en er is hulp nodig. Dan moet je ingrijpen. Dat het tot een rel leidt is jammer, maar wel de omgekeerde wereld. Het was wat mij betreft een veel grotere rel geweest als de politie aan de zijlijn zou blijven staan."

Van Aartsen

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen staat vierkant achter de agenten die de Russische diplomaat hebben opgepakt.

Zij hadden ''de plicht de kinderen van de Russische diplomaat in bescherming te nemen'', laat Van Aartsen woensdagavond in een reactie weten.