Duizenden omroepmedewerkers en sympathisanten van de publieke omroep hebben zich woensdag verzameld op het Malieveld in Den Haag. 

Te midden van NPO-iconen als de Man bijt hond-Babbelbox en het busje van Boer zoekt vrouw voeren zij actie tegen de aangekondigde bezuinigingen op het publieke bestel.

Met 45 tourbussen werden vanuit het hele land zo'n 2.250 demonstranten naar het Malieveld vervoerd.

MAX-baas Jan Slagter en NPO-voorzitter Henk Hagoort hebben rond het middaguur een petitie, die door 261.264 mensen is ondertekend, aan staatssecretaris Sander Dekker (Media) aangeboden. Daarbij werd hij door een groot deel van het publiek uitgejoeld.

Ze hopen de staatssecretaris ervan te overtuigen dat nog eens 100 miljoen euro bezuinigen op de mediabegroting, waarvan 45 miljoen op de publieke omroep, 'de doodsteek' voor veel radio- en tv-programma's betekent.

Bekijk ons interview met Dekker vlak na de overhandiging van de petitie:

Geen cadeautjes

Dekker liet voorafgaand aan de demonstratie in een interview met NU.nl echter al weten dat hij "geen verrassingen of cadeautjes in de binnenzak" heeft. Toehoorders hoeven er niet op te rekenen dat de bezuinigingen van 45 miljoen op de publieke omroep zullen worden beperkt.

Hij sprak de demonstranten toe: "Ik begrijp dat u zich zorgen maakt. Maar de crisis raakt iedereen en iedereen snapt dat er iets moet gebeuren." 

De staatssecretaris hield de demonstranten voor dat het absoluut niet zijn bedoeling is de publieke omroep weg te bezuinigen. "Maar als we allemaal meer moeten bezuinigen, is het niet gek ook u te vragen om een extra bijdrage." Dat kwam de bewindsman op een hardgrondig boe-geroep te staan.

Voorstander

Dekker: "Ik ben een groot voorstander van een brede publieke omroep. Maar we moeten veranderen om dat te kunnen behouden. Hoeveel directeuren zijn er echt nodig? Welke programma's zijn echt onderscheidend? Hoe kan de NPO het verschil blijven maken? Ik geloof in alternatieven om inkomsten te genereren. Het antwoord ligt niet alleen in Den Haag. Heel Nederland kijkt ook daarvoor naar Hilversum."

"Er is geen enkele reden om aan dat bedrag te twijfelen", aldus Dekker. De staatssecretaris weet zich al zeker van politieke steun, aangezien de PVV de plannen ook in de Eerste Kamer zal steunen.

Respect

Slagter laat weten veel respect te hebben voor Dekker, omdat hij is komen opdagen. Hij wil graag dat het kabinet de bezuinigingen uitstelt en pas in 2015 kijkt of die nog steeds nodig zijn. "Laten we kijken wat voor effect de eerste bezuinigingsronde van kabinet-Rutte I heeft en daarna de balans opnemen."

Dekker laat na afloop aan NU.nl weten dat hij dat niet kan doen. "Ik neem de signalen vanuit het protest heel serieus, maar we kunnen niet wachten tot over een aantal jaar. Want we weten nu al dat we het ook in 2015 met minder geld moeten doen", aldus de staatssecretaris.

Achtergrond: Waarom en waarop moet de omroep bezuinigen?