Politieke partijen in Groningen zijn er niet over te spreken dat vertrekkend burgemeester Peter Rehwinkel (PvdA) gebruik wil maken van de wachtgeldregeling. 

Dat meldt de NOS woensdagochtend. Rehwinkel (PvdA) maakte vorige week bekend op 1 november te zullen stoppen als burgemeester. 

Rehwinkel laat via een woordvoerder weten, ondanks de kritieken, gewoon gebruik te maken van een wachtgeldregeling. 

De woordvoerder van Rehwinkel benadrukt dat ''de reden voor ontslag bij deze regeling niet aan de orde is''. Bovendien maakt de burgemeester waarschijnlijk maar beperkt gebruik van de regeling, zegt hij.

Rehwinkel is in het Marokkaanse Rabat benoemd tot lokale vertegenwoordiger van United Cities and Local Governments (UCLG), een organisatie die lokale overheden helpt bij rampsituaties. Voor deze functie vertrekt hij binnenkort naar Barcelona.

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad duidelijk dat hij bij deze nieuwe baan geen salaris krijgt.

'Belachelijk'

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk noemt een wachtgeldregeling volgens de NOS "belachelijk". "Bescheidenheid zou de burgemeester sieren. Het zou in elk geval mooi zijn als hij van een deel afziet." 

De VVD in Groningen ziet graag dat de regeling wordt aangepast. D66 vindt het vrijwillige opstappen van de burgemeester een reden om af te zien van wachtgeld, meldt de omroep.

Inmiddels heeft Tweede Kamerlid Manon Fokke van Rehwinkels eigen PvdA vragen gesteld over de kwestie aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Zo wil ze weten of het aanvaarden van een onbetaalde functie een voormalig politieke ambtsdrager ontslaat van zijn sollicitatieplicht.