De kersttoespraak in 2010 van toenmalig koningin Beatrix zou tot drie keer aan toe zijn aangepast op aandringen van premier Mark Rutte.

Dat beweert dichter en priester Huub Oosterhuis, schrijft dagblad Trouw.

Oosterhuis, die al tientallen jaren over de vloer komt bij de koninklijke familie, zegt dit in de biografie De paus van Amsterdam die deze week verschijnt.

Beatrix zou in januari 2011 "omstandig" haar hart hebben gelucht over de gang van zaken rondom de kersttoespraak. De tekst werd tot driemaal aan toe opgestuurd en aangepast. De koningin zou woedend zijn geweest.

Wilders

Volgens de dichter zou het gaan om de inhoud van de toespraak. De premier zou bang zijn geweest voor kritiek van Geert Wilders. "Het was eigenlijk een anti-Wilders-speech", aldus Oosterhuis.

Volgens de dichter was de vorstin daarna zo uit haar humeur dat ze de opname van de toespraak heeft onderbroken om een wandeling te maken met haar hond.

Eigen interpretatie

Oosterhuis klapte al eerder uit de school met dit verhaal, in februari 2011, waarop er Kamervragen zijn gesteld over de gang van zaken.

De dichter nuanceerde zijn uitspraken echter niet veel later. De uitspraken zouden slechts zijn eigen interpretatie zijn. Van die nuancering lijkt Oosterhuis met de publicatie van zijn nieuwe boek dus terug te komen.