D66-leider Alexander Pechtold ziet ''openingen'' in de onderhandelingen die kabinet en oppositie voeren over de begroting van volgend jaar.

Hij zei dat in de nacht van dinsdag op woensdag na opnieuw urenlange onderhandelingen.

D66 stelde zich tot nog toe hard op in de onderhandelingen en eiste versnelling van belangrijke delen van het sociaal akkoord.

Afgesproken is om woensdag verder te onderhandelen. Aan tafel zitten dan opnieuw rond 12.00 uur de financiële woordvoerders van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP en van de regeringspartijen VVD en PvdA.

Optimistisch

D66-leider Alexander Pechtold was optimistisch. Wel moeten er wat hem betreft nog berekeningen van de plannen worden gemaakt. ChristenUnie-leider Arie Slob was ook positief, al ziet hij ''nog lang geen eindstreep'', wel ''langzaam maar zeker voortgang''.

Over het pensioenplan van het kabinet, dat dinsdag vooralsnog strandde in de Senaat, is volgens Pechtold niet gesproken. Wat hem betreft heeft het kabinet in de Senaat ''een blauw oog'' opgelopen en moet het dat zelf maar oplossen.

Bekijk beelden:

Vooruitgang

Kees van der Staaij (SGP) zei dat er vooruitgang is geboekt, ''maar we zijn er nog niet''. Hij zei dat de 6 miljard die het kabinet wil bezuinigen in 2014 op tafel liggen. Volgens Bram van Ojik (GroenLinks) is daar echter niet over gesproken.

Premier Mark Rutte heeft ook nog steeds goede hoop dat de partijen die betrokken zijn bij het overleg gezamenlijk tot een uitkomst kunnen komen. Hij wilde zich niet uitlaten over hoe snel er een akkoord over de begroting kan zijn.

Doorwerken

Geen van de betrokkenen wilde een uitspraak doen over de duur van de onderhandelingen. Maar volgens Diederik Samsom (PvdA) kunnen de gesprekken gewoon doorgaan zonder minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) die donderdag naar de Verenigde Staten vertrekt. ''Er kan gewoon doorgewerkt worden, er is genoeg te doen.''

Het overleg was dinsdagmiddag begonnen met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en de financiële woordvoerders van de zes partijen. Later sloot minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) aan met de Kamerleden die gespecialiseerd zijn op het gebied van Sociale Zaken. Rond 22.00 uur in de avond sloten ook Rutte en de fractievoorzitters van de zes partijen zich aan bij de onderhandelingen.

Het kabinet wil een akkoord met de oppositiepartijen omdat die nodig zijn voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Achtergrond: Vijf vragen over de begrotingsonderhandelingen