De fractievoorzitters van D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en die van de VVD en PvdA zitten dinsdagavond weer op het ministerie van Financiën voor de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar. 

Namens het kabinet zijn premier Mark Rutte, minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) aanwezig.

PvdA-leider Diederik Samsom zei bij aankomst dat hij niet weet of de onderhandelaars er vanavond al uit komen, maar hij heeft wel goede hoop dát ze er uit komen. Het zou wel opnieuw laat kunnen worden, zei hij.

Hij pleitte er voor niet te overhaasten. Hij noemde het ''jammer'' dat het pensioenplan van het kabinet dinsdag sneuvelde in de Senaat, maar ''dat zagen we wel een beetje aankomen''. Hij hintte er op dat het pensioenplan nu ook op tafel ligt bij de onderhandelingen die het kabinet nu begint met de fractievoorzitters.

Niet tevreden

D66-leider Alexander Pechtold was nog niet tevreden. Volgens hem staat er nog geen i waar puntjes op gezet kunnen worden. SGP-leider Kees van der Staaij is positief over de beweging die hij ziet bij het kabinet, maar ''we zijn er nog niet''. Van der Staaij verwacht dinsdagavond nog geen deal. Ook Arie Slob (ChristenUnie) verwacht dat niet.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver zei eerder, nadat de specialisten op het gebied van sociale zaken met Dijsselbloem en Asscher hadden overlegd, dat zijn partij nog steeds bereid is verder te praten. Het wordt wel ''heel spannend'', zei hij.

De fractievoorzitters moeten met de top van het kabinet bepalen wat de kaders zijn ''om de komende dagen'' verder te werken, aldus Klaver. Hij verwacht dinsdagavond nog geen akkoord. Fractievoorzitter Bram van Ojik herhaalde dat hij niet bereid is zich aan te commiteren aan het totaal van 6 miljard euro aan bezuinigingen.

ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten zei dat het kabinet op het gebied van ''kindregelingen en de gezinsportemonnee'' een serieuze beweging heeft gemaakt. Dat is voldoende om verder te onderhandelen, maar een resultaat hangt wat haar betreft wel af van het definitieve bod van het kabinet. En dat ligt er nog niet.

Bekijk beelden:

Achtergrond: Vijf vragen over de begrotingsonderhandelingen