D66 heeft als doel het sociaal akkoord onderuit te halen door hervormingen rondom de WW-duur en het ontslagrecht naar voren te willen halen.

Dat stelt Ellen Dekkers, voorzitter van FNV Bondgenoten, in een gesprek met NU.nl.

"Het zijn bouwstenen die je eruit trekt", zegt Dekkers over die afspraken in het sociaal akkoord.

"Wij houden ons niet bezig met de discussie of het sociaal akkoord stand houdt. Wij hebben afspraken met het kabinet en werkgevers en gaan ervan uit dat die afspraken staan."

Profilering

Dekkers verwijt D66 dat het meer bezig is met profilering van zijn eigen standpunten dan met het kijken naar wat op dit moment het beste is voor Nederland.

"Alexander Pechtold (fractieleider D66, red.) richt zich heel erg op het sociaal akkoord, maar het levert je niets op als je afspraken een half jaar naar voren haalt. Hoogstens gesodemieter met werkgevers en werknemers."

De afspraken die zijn gemaakt bestaan onder andere uit het verkorten van de WW-duur en het hervormen van het ontslagrecht.

Mantra

"Pechtold krijgt nu een sleutelrol", zegt Dekkers, zich bewust van het feit dat andere oppositiepartijen zoals het CDA, de SP en de PVV hebben aangegeven niet meer met het kabinet te willen onderhandelen.

D66 praat momenteel wel met regeringspartijen VVD en PvdA over de invulling van de extra bezuinigingen van 6 miljard euro. Zij zijn onder andere afhankelijk van de partij van Pechtold om wetgeving door de Eerste Kamer te krijgen, waar de coalitie geen meerderheid heeft.

Dekkers: "D66 heeft al jarenlang de mantra dat het in Nederland beter wordt al je de sociale zekerheid versobert, maar dat draagt niet bij aan de problemen waar Nederland nu voor staat. Zet in op meer investeringen, maar blijf met je handen van het sociaal akkoord af."

Ruimte

Ruimte om te onderhandelen over aanpassingen in het sociaal akkoord is er wat FNV Bondgenoten betreft niet aan vakbondszijde te vinden.

"Dit akkoord brengt vertrouwen en rust op de arbeidsmarkt, er zijn geen kiertjes te vinden waar we nog wel wat aan kunnen veranderen. We hebben nu een mooi bouwwerkje, als je er stenen uit gaat halen, valt het uit elkaar", aldus Dekkers.