Volgens ChristenUnie-leider Arie Slob duren de onderhandelingen over de begroting voor 2014 langer dan nodig door de verdeeldheid tussen VVD en PvdA.

Dat zegt hij dinsdagmiddag na fractieberaad over de voortgang van de begrotingsgesprekken.

Sinds 17.00 onderhandelt minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) verder met de financieel woordvoerders van de twee coalitiepartijen en de vier oppositiepartijen (D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP). 

Later schuiven ook de woordvoerders sociale zaken aan en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Een woordvoerder van het ministerie van Financiën sluit niet uit dat later ook premier Rutte aanschuift.

Akkoord

Dijsselbloem hoopt dat hij een akkoord kan sluiten nog voor hij donderdagochtend naar Washington vliegt voor de jaarvergadering van het IMF. Hij zei dat dinsdag bij RTLZ.

"We hebben allemaal het gevoel dat we er dichtbij zijn. Ik hoop in elk geval deze week. Maar ik kan niemand verplichten woensdagavond een handtekening te zetten", aldus Dijsselbloem.

Volgens hem wordt er momenteel gekeken naar het passend maken van het financiële plaatje, daarna moet bezien worden wat de effecten zijn op werkgelegenheid en koopkracht.

Opjagen

De oppositiepartijen lieten weten zich echter niet willen laten opjagen door de uitspraken van Dijsselbloem. "Ik wil geen verwachtingen uitspreken. Dat legt alleen maar druk op het proces", aldus financieel woordvoerder van D66, Wouter Koolmees.  Hij stelde dat het proces zorgvuldig moet verlopen.

Ook SGP'er Elbert Dijkgraaf wilde zich niet laten vastpinnen op een specifieke dag. Ook Jesse Klaver van GroenLinks stelde dat de gesprekken dinsdagmiddag "een stapje in het hele proces'' zijn.

Gecompliceerd speelveld

Volgens Slob is er sprake van een "gecompliceerd speelveld", omdat VVD en PvdA het niet altijd eens zijn. Dat er al een week onderhandeld wordt zonder resultaat ligt volgens hem dan ook vooral aan het kabinet.

Slob herhaalde dat het kabinet stappen zijn kant op moet zetten op het terrein van gezinnen met kinderen en lasten op werkgelegenheid. "Anders heeft verder praten geen zin."

Hij benadrukt dat dinsdagmiddag onder andere de bezuinigingen op de kindregelingen op de agenda staan, voor de ChristenUnie een onaanvaardbare ingreep op de gezinsportemonnee. 

GroenLinks

Fractievoorzitter Bram van Ojik (GroenLinks) zegt dat hij zich niet laat vastleggen op het totaalbedrag van zes miljard aan bezuinigingen, dus ook niet op de andere begrotingen naast het belastingplan.

"Ik kan me voorstellen dat ik het belastingplan steun als ik daar vergroening voor terugkrijg, maar als ik andere begrotingen ook ga steunen wordt GroenLinks een soort gedoogpartner", aldus Van Ojik.

Voorafgaand aan het overleg met Dijsselbloem was financieel woordvoerder Jesse Klaver nog helderder: "Wij gaan nooit van zijn leven die zes miljard steunen."

Tegemoetkomingen

De afgelopen dagen stelde D66 tegemoetkomingen vanuit het kabinet te willen, maar werd na afloop van de gesprekken slechts de mededeling gedaan dat er later verder gepraat zou worden.

D66 eist een versnelling van de hervormingen van WW en ontslagrecht, wat zou neerkomen op het openbreken van het sociaal akkoord.

Dinsdag komt het kabinet met nieuwe berekeningen van de effecten van de maatregelen. D66 wil dat het herzien van de plannen er voor zorgt dat de werkgelegenheid stijgt.

Gesprekken

Maandag spraken premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher en Dijsselbloem tot diep in de nacht met de fractievoorzitters van de oppositiepartijen.

De coalitie is voor steun voor de plannen afhankelijk van de Eerste Kamer.

Vijf vragen over de begrotingsonderhandelingen