Het Utrechtse PvdA-raadslid Bert van der Roest is opgestapt wegens een tekort bij het Straatnieuws, de krant voor daklozen in Utrecht. Hijt heeft ongeveer 40.000 euro in zijn eigen zak gestoken.

Hij gebruikte het grootste deel van dat bedrag om zijn theaterproductie Dag Moeder te financieren. De rest van het geld is besteed op een Grieks eiland, op Schiphol en aan de drankrekening in een café.

Dat heeft Broos Schnetz, voorzitter van de Stichting Straatnieuws Utrecht, dinsdag gezegd. Van der Roest was penningmeester van de stichting. Hij is dinsdag onmiddellijk opgestapt als gemeenteraadslid.

Verzekeringsbedrijf Independer heeft de acteur dinsdag de laan uitgestuurd. Van der Roest speelde in reclamespotjes van dat bedrijf, maar zal niet meer worden ingehuurd, zo maakte Independer bekend.

Het opgestapte raadslid zegt zelf dat er ''slordig met het financieel beheer is omgesprongen''.

Betaling geweigerd

Schnetz: ''Ik kreeg een melding van de bank dat een betaling was geweigerd. Toen ik in de bankafschriften dook, ontdekte ik privébetalingen die Van der Roest met de pinpas van de straatkrant had gedaan. Ook bleek dat er een jaar lang contant geld in zijn zakken was verdwenen.''

Schnetz noemt de diefstal ''een afschuwelijk drama.'' De PvdA'er krijgt een jaar de tijd om het geld terug te betalen. Als hij in gebreke blijft, doet de stichting alsnog aangifte tegen hem.

Van der Roest heeft ''grote spijt'', liet hij dinsdag weten. Bij de lokale PvdA kwam het nieuws als een schok aan, aldus fractievoorzitter Ruben Post.

''Dit had niemand verwacht. We hebben jarenlang samengewerkt met Bert. Het is iemand met een groot hart die erg betrokken is. Natuurlijk overheerst boosheid. Wat hij heeft gedaan, is onacceptabel.''

Vervolging

Het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of het overgaat tot vervolging van Bert van der Roest, dat laat het weten aan The Post Online. Daarvoor is medewerking van de straatkrant nodig. Deze heeft toegezegd mee te werken aan een eventueel onderzoek.