De begrotingsonderhandelingen tussen de coalitie en de vier oppositiepartijen zijn in de nacht van maandag op dinsdag opgeschort. Dinsdag om half 4 wordt er verder gepraat.

Dat bleek om exact 2.00 uur 's nachts na urenlang beraad, waarbij de spanning toenam toen de oppositie duidelijkheid eiste.

Na afloop stelde GroenLinks-leider Bram van Ojik: "Het gesprek is nog niet af."

Alexander Pechtold van D66 zei dat de partijen ''wel een stap verder'' zijn gekomen, maar wees er ook op dat er nog zoveel verschillende wensen van zoveel verschillende partijen liggen.

Verder

Dinsdag wordt er verder doorberekend en teruggekoppeld met de fractie, voegde Pechtold eraan toe.

Van Ojik zei dat hij wat ''meer duidelijkheid'' had gekregen over sommige zaken en over andere niet. Bij het overleg van dinsdag ''lijkt het er vooralsnog op dat wij daarbij zijn''. Hij noemde het proces ''ingewikkeld'' met alle verschillende wensen van de fracties.

Ingewikkeld

"Ik denk dat we er gezamenlijk uit kunnen komen met deze vier oppositiepartijen", zei premier Rutte. "En het zal nog moeten blijken of het ook lukt, maar ik denk dat het kan." Ingewikkeld noemt Rutte het ook, maar ''we zijn verder gekomen''.

Volgens PvdA-leider Diederik Samsom zijn er ''goede stappen'' gezet. Ook Samsom ziet nog steeds perspectief voor een akkoord.

Fractieleider Halbe Zijlstra (VVD) liet zich ook in dergelijke bewoordingen uit. Hij heeft ''goede hoop dat het lukt''. Hij denkt er met alle vier oppositiepartijen uit te kunnen komen met behoud van 6 miljard aan bezuinigingen.

Kabinet

Bij de gesprekken was de voltallige top van het kabinet aanwezig: premier Mark Rutte en de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

Ook waren de fractievoorzitters van de zes partijen (PvdA, VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP) aanwezig op het ministerie van Financiën.

Spanning

Eerder op de avond leek de spanning toe te nemen nadat zowel Pechtold als Van Ojik duidelijkheid hadden geëist van het kabinet.

Pechtold liet bij aanvang weten dat het ging om een ''cruciaal overleg''. Hij wilde duidelijkheid over de bezuinigingen, werkgelegenheidsplannen en investeringen in onderwijs.

Als het kabinet met een pakket komt dat onvoldoende is ''doet D66 niet meer mee'', liet hij vooraf aan het overleg weten. ''Ik heb vorige week niet voor niks drie uur in het torentje gezeten om de randvoorwaarden van D66 te geven.''

Weg

Maar ook Van Ojik stelde een eis. Hij wil niet meer praten als het bezuinigingspakket ter waarde van 6 miljard euro op de agenda wordt gezet. Als dat toch gebeurt, ''dan ben ik weg''. 

Ook fractievoorzitters Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) verklaarden meer duidelijkheid te willen.

Eerder op de dag spraken de financieel specialisten van de partijen met Dijsselbloem voornamelijk over financieel-technische zaken.

Onderhandelingen

Het kabinet onderhandelt sinds maandag alleen nog met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en de regeringspartijen VVD en PvdA. CDA, 50PLUS en de Partij voor de Dieren haakten eerder af. PVV en SP deden bij voorbaat al niet mee.

Het kabinet heeft steun van oppositiepartijen nodig omdat het geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

Bekijk de reactie van de fractievoorzitters:

Vijf vragen over de begrotingsonderhandelingen