Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken sluit maandagavond aan bij de onderhandelingen die minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën voert met vier oppositiefracties en de twee regeringsfracties.

Een woordvoerder van Dijsselbloem heeft dat maandag gemeld.

Sinds 13.30 uur maandagmiddag zit Dijsselbloem weer met de financieel woordvoerders van D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, VVD en PvdA om de tafel. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver zei voorafgaand aan het overleg dat hij niet wil praten over een totaalpakket van 6 miljard euro aan bezuinigingen.

Carola Schouten (ChristenUnie) had gevulde koeken meegebracht voor haar collega's en de wachtende journalisten. Ze was zondag jarig en hoopt dat de versnaperingen helpen tot een sneller resultaat te komen, grapte ze. ''De tijd gaat dringen, de voorfase hebben we wel gehad'', voegde ze er serieus aan toe.

Sociaal akkoord

Met Asscher erbij wordt er om 18.30 uur gesproken over de verdere uitwerking van het sociaal akkoord. D66 is vorige week in een overleg in het Torentje met premier Mark Rutte, Dijsselbloem en Asscher beloofd dat daarover ook valt te praten.

Het is aan de fracties zelf om te bepalen wie ze sturen voor het avondoverleg met Dijsselbloem en Asscher. D66 heeft steeds als eis gesteld dat het kabinet ook bereid moet zijn te praten over versnelling van belangrijke delen van het sociaal akkoord dat het kabinet in april sloot met werkgevers en werknemers.

Het gaat D66 dan vooral om het eerder invoeren van de versoepeling van het ontslagrecht en de kortere WW-duur.

Kindregelingen

Omdat de oppositie ook kritisch is over de door het kabinet aangekondigde bezuiniging op de kindregelingen is de schriftelijke behandeling van het wetsvoorstel uitgesteld tot na de financiële beschouwingen.

Deze financiële beschouwingen, een hoofdlijnendebat over de begroting, stonden aanvankelijk gepland voor vorige week. Inmiddels zijn ze voor de tweede keer uitgesteld, aangezien de onderhandelingen met de oppositie nog bezig zijn.

Eerste Kamer

Het kabinet onderhandelt sinds maandag alleen nog met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en de regeringspartijen VVD en PvdA. CDA, 50PLUS en de Partij voor de Dieren haakten eerder af. PVV en SP deden bij voorbaat al niet mee.

Het kabinet heeft steun van oppositiepartijen nodig omdat het geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.