Het aftreden van fractievoorzitter Henk Krol heeft direct gezorgd voor een halvering van het aantal zetels van 50Plus. Vorig week stond de partij nog op tien zetels, maar zondag waren dat er nog maar vijf.

Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond op Peil.nl.

Hoewel het aantal zetels nog steeds drie meer is dan bij de verkiezingen, is het dertien minder dan het hoogtepunt van een half jaar geleden. De meeste kiezers die vorige week nog wel 50Plus wilden stemmen en nu niet meer, weten niet op wie ze dan wel zouden stemmen.

Meer dan tachtig procent van de ondervraagden vindt dat Henk Krol terecht is opgestapt. Een meerderheid vindt dat hij de groep boven de vijftig goed heeft vertegenwoordigd. Van zijn eigen kiezers is dat meer dan tachtig procent.

Van de kiezers geeft 39 procent aan 50Plus beter kan worden opgeheven. Onder de kiezers van die partij zelf is dat maar drie procent.

Vrijdag legde partijleider van 50Plus Henk Krol zijn functie neer nadat de Volkskrant had gemeld dat hij als hoofdredacteur van de Gay Krant jarenlang de betaling van pensioenpremies voor zijn personeel heeft ontdoken.

CDA

Het CDA is voor het eerst sinds jaren weer groter dan de VVD en zou bij verkiezingen nu op negentien zetels komen, een meer dan de VVD. Die staat net als vorige week op achttien.

Het CDA zit de laatste weken duidelijk in de lift. Eind juni stond die partij nog op veertien zetels, nu dus op negentien. Dat zijn er twee meer dan in de peilingen van De Hond van vorige week. Daarmee is het CDA voor het eerst sinds maart 2010 weer groter dan de VVD.

Het CDA heeft in de peilingen met twee zetels de grootste winst. PvdA krijgt er een zetel bij en komt op 11. Ook de PVV en de SP winnen een zetel. Zij komen daarmee respectievelijk uit op 34 en 25 zetels.

De overige partijen staan op hetzelfde aantal zetels als in de peiling van vorige week. D66 op negentien, de ChristenUnie en GroenLinks op zes, de SGP op vier en de Partij voor de Dieren op drie zetels.

Begroting

Verder blijkt uit de peiling dat 46 procent van de ondervraagden denkt dat het kabinet en de oppositie eruit komen met de onderhandelingen over de begroting. 76 procent van de CDA-kiezers vindt het een juiste beslissing van het CDA om het overleg over het akkoord de beëindigen.