SP en VVD in Provinciale Staten van Limburg willen dat de provincie ingrijpt om uitbuiting van arbeiders bij het werk aan de A2-tunnel in Maastricht te stoppen. 

Volgens Limburgse kranten moeten Poolse en Portugese betonvlechters forse bedragen - oplopend tot 900 euro per maand - betalen voor huisvesting in sloopflats en allerlei vage kosten voor een Iers uitzendbureau.

De SP begrijpt niet waarom er goedkope buitenlandse arbeidskrachten worden ingevlogen, die bovendien worden uitgebuit, terwijl Nederlandse bouwvakkers werkloos thuis zitten. De VVD vindt dat het ontduiken van arbeidswetgeving oneerlijke concurrentie oplevert voor Nederlandse bouwbedrijven en werknemers.

De provincie Limburg heeft zaterdag een onderzoek aangekondigd.

Hoofdaannemer Avenue2 liet zaterdag weten op loonstrookjes geen misstanden te hebben geconstateerd, maar toch de klachten te zullen bekijken. Intussen gaat het werk door. Als blijkt dat er ''onacceptabele zaken'' gaande zijn, dan neemt de bouwer maatregelen, aldus de aannemer in een verklaring.

Tekst en uitleg

De Stuurgroep A2 Maastricht waarin Rijk, gemeente Maastricht, Meerssen en provincie Limburg samenwerken, wil snel tekst en uitleg van Avenue2. Als de bouwvakkers niet volgens de Nederlandse CAO betaald worden, moet de aannemer corrigerend optreden, aldus de stuurgroep.

De Maastrichtse wethouder Albert Nuss, voorzitter van de stuurgroep, zei op Radio 1: ''Als er inderdaad sprake is van uitbuiting, wat nog uit onderzoek moet blijken, dan moet daar als de bliksem een einde aan gemaakt worden."