Als GroenLinks het met VVD en PvdA eens wordt over de begroting voor volgend jaar, mogen de leden van GroenLinks zich over dat akkoord uitspreken. 

Fractievoorzitter Bram van Ojik heeft dat zaterdag gezegd in het VARA-radioprogramma Spijkers met Koppen.

De oppositiepartijen D66, ChristenUnie, SGP en GroenLinks praten maandag verder met het kabinet over voorstellen die minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) eerder op tafel heeft gelegd, maar die nu wat zijn aangepast. Het bedrag van 6 miljard euro dat het kabinet in 2014 extra wil bezuinigen, staat volgens Dijsselbloem niet ter discussie.

VVD en PvdA hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer en moeten daarom een akkoord met de oppositie sluiten over de begroting. PVV, SP, CDA, 50Plus en Partij voor de Dieren doen al niet meer mee aan deze onderhandelingen.

Kanten

Alles is er nu op gericht dat de coalitie en de oppositie volgende week tot een akkoord komen, aldus Van Ojik. De kans dat het tussen GroenLinks en de rest van de mensen aan tafel tot een akkoord komt, acht Van Ojik echter niet groot.

Hoewel volgens Van Ojik voor het kabinet geldt dat hoe meer partijen er aan tafel zitten hoe meer kanten ze op kunnen, was het inmiddels wel eens tijd dat zou worden gekozen. "Zo langzamerhand was de tijd van pappen en nathouden voorbij", zei hij over het vertrek van het CDA. "Ik zit in ieder geval nog aan tafel."