Norbert Klein wordt definitief de nieuwe fractievoorzitter van 50Plus. De adviesraad van de partij heeft daar zaterdag tijdens een bijeenkomst in Utrecht unaniem mee ingestemd.

''Volgens de adviesraad doet Klein zijn werk enorm goed en heeft hij zich al bewezen", lichtte senator en mede-partijoprichter Jan Nagel na afloop toe.

Klein zelf liet weten dat er ''op korte termijn geen actieve rol is weggelegd voor Henk Krol. Mogelijk op lange termijn wel, maar dat bepalen de leden.''

Huidig secretaris Martine Baay-Timmerman is officieel gevraagd om Tweede Kamerlid te worden voor 50Plus. Zij heeft in principe 28 dagen bedenktijd, maar neemt mogelijk zondag al een besluit. Klein gaat die dag ook met haar in gesprek.

''Natuurlijk ben ik geen Henk Krol'', zei Klein na afloop. Hij roemde de man waarmee hij tot vrijdag in de Tweede Kamer zijn partij mee vertegenwoordigde om zijn charisma en persoonlijkheid. Klein gaat het ''op zijn eigen manier doen'', al blijven de idealen van 50Plus hetzelfde.

Vertrouwen

De partij wilde verder niet vooruit lopen op de toekomst. De Tweede Kamerfractie moet op orde zijn en het parlementaire werk gaat gewoon door, liet Klein weten. 50Plus gaat aan de slag om het vertrouwen dat de kiezer in de partij had en deels geschaad is, weer op te bouwen.

Vrijdag legde partijleider Henk Krol zijn functie neer nadat de Volkskrant had gemeld dat hij als hoofdredacteur van de Gay Krant jarenlang de betaling van pensioenpremies voor zijn personeel heeft ontdoken.

Positie Nagel

Nagel liet voorafgaande aan de bijeenkomst in Utrecht weten dat zijn eigen positie bij de ouderenpartij niet ter discussie stond. Daarmee reageerde hij op een artikel in De Telegraaf, waarin werd gesuggereerd dat ook Nagels toekomst bij de partij onzeker was.

Geruchten over Nagel werden ook door Klein afgedaan als ''speculaties'' en ''uit de lucht gegrepen''.

Nagel zei verder het volste vertrouwen in zijn partijleden te hebben. ''Verschillende politieke partijen hebben zoiets meegemaakt'', aldus het Eerste Kamerlid. 

Vertrouwen

Ook andere partijleden hadden op voorhand vertrouwen in een goede uitkomst van de vergadering. Al was wel duidelijk dat het vertrek van Krol erin had gehakt, gelet op zijn belangrijke rol als gezicht van de partij.