De onderhandelingen tussen het kabinet en de oppositie gaan maandagmiddag verder.

Ze zullen zeker nog een paar dagen in beslag nemen. De financiële beschouwingen, het jaarlijkse debat over de financiële plannen van het kabinet, moeten daarom voor de tweede keer een week worden uitgesteld. Ze zouden eigenlijk dinsdag plaatsvinden.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat vrijdag gezegd na een gesprek met financiële woordvoerders van D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en de twee regeringspartijen VVD en PvdA. De bijeenkomst ging alleen over het bepalen van de agenda. Er is niet inhoudelijk onderhandeld.

Maandag

Maandag wordt opnieuw gesproken over een pakket voorstellen dat Dijsselbloem eerder op tafel heeft gelegd. De minister zal daarin een aantal ''technische aanpassingen'' aanbrengen. Het sociaal akkoord, met daarin maatregelen over WW en ontslagrecht, staat formeel niet op de agenda. Maar volgens Dijsselbloem is er wel een relatie tussen hervormingen en bezuinigingen.

Vooral D66 hecht er aan om de hervormingen die het kabinet met de sociale partners heeft afgesproken te versnellen. Vanuit het kabinet is D66-leider Alexander Pechtold toegezegd dat de aanpassingen in het ontslagrecht zes maanden naar voren gehaald kan worden.

Onbespreekbaar

Het bedrag van 6 miljard dat het kabinet volgend jaar extra wil bezuinigen, staat wat Dijsselbloem betreft niet ter discussie. Volgens hem is het in Brussel onbespreekbaar om minder te bezuinigen. De onderhandelde oppositiepartijen denken daar anders over.

Hoelang de besprekingen met de oppositie nog gaan duren, is niet duidelijk. Geen van de partijen aan tafel durfde vrijdag een voorspelling te doen. Volgende week is er niet veel tijd omdat Dijsselbloem donderdag en vrijdag verplichtingen in het buitenland heeft.

Volgens de minister hebben wel alle partijen de wil eruit te komen. Hij denkt niet dat er nog partijen afhaken. Hij verwacht ook dat het wat makkelijker wordt een akkoord te bereiken omdat nog maar vier partijen aan tafel zitten.

Urgentie

Ook bij oppositiefracties klonk vrijdag de wil er uit te komen. ''We voelen de urgentie'', zei Carola Schouten van de ChristenUnie.

Het kabinet moet een deal sluiten met de oppositie over zijn begroting voor 2014 omdat het in de Senaat geen meerderheid heeft. Eerder sprak het ook met CDA en 50PLUS, maar die zijn donderdag afgehaakt. SP, PVV en Partij voor de Dieren deden al eerder niet mee. Zij willen dat het kabinet aftreedt.

Bekijk beelden: