Henk Krol, die vrijdag bekend maakte uit de Tweede Kamer te stappen, overweegt actief te blijven voor 50Plus.

"Ik heb vandaag zoveel steunbetuigingen gekregen uit de politiek, uit de partij en van de kiezers dat ik overweeg om voor de partij actief te blijven",  zegt hij tegen RTL Nieuws.

Krol zegt dat hij te beschadigd is om terug te keren als fractievoorzitter. "Maar misschien kan ik me als bestuurslid blijven inzetten voor ouderen."

Tegen NU.nl zegt Krol dat het hem ondenkbaar lijkt dat hij terug zou willen keren naar de Tweede Kamer. "Hoewel er veel op het artikel in de Volkskrant valt af te dingen, voel ik me 'aangeschoten wild'. Ik denk niet dat ik nog geloofwaardig zou kunnen opereren. Wel ben ik blij verrast met alle steunbetuigingen. Dat is hartverwarmend."

Naïef

Krol legde zijn functie in de Tweede Kamer neer nadat via een artikel in de Volkskrant naar buiten was gekomen dat hij jarenlang de betaling van pensioenpremie voor zijn personeel bij de Gay Krant heeft ontdoken. "Ik was hartstikke naïef en een financiële nitwit", reageert hij. Krol zegt dat hij zelf zich niet bezig hield met de financiële kant van de Gay Krant. " Ik was met de homostrijd bezig, niet met geld."

"Een secretaresse regelde de financiële boekhouding", legt hij uit. "Zij zou de afdracht van de pensioenpremies doen. Zij heeft het geld niet overgemaakt. Ook de accountant zei niets."

Spijt

Over de manier waarop het is gegaan, heeft Krol spijt. "Het is de verkeerde manier van handelen geweest. Ik ben bereid daarvoor de schuld op me te nemen."

Hij zegt 's nachts de beslissing te hebben genomen om terug te treden. "Afgelopen nacht om 03.00 uur zat het Volkskrant-artikel in mijn mail. Dat voelde als een doodsteek. Om 03.05 uur besloot ik: ik ben niet meer geloofwaardig."

Peiling

Het vertrek van Krol doet de 50Plus geen goed. Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag onder 1.200 mensen, die 2 weken geleden nog van plan waren op 50Plus te stemmen. Op dat moment stond de partij in de peiling op 14 zetels. Daar zou nu nog ongeveer de helft van over blijven.

93 procent van de ondervraagden vinden dat Krol het goed gedaan heeft als partijleider. Hij heeft ervoor gezorgd dat ouderen nu een stem hebben in de politiek, aldus 89 procent van de mensen. De helft (51 procent) van de aanhang van 50Plus zegt wel dat zijn positie onhoudbaar is geworden. Maar van bijna de helft (46 procent) had Krol aan mogen blijven. Nog geen 20 procent van de ondervraagden weet wie opvolger Norbert Klein is.

Eerste Kamerlid en medeoprichter van 50PLUS Jan Nagel noemde de ontstane twijfel bij de kiezers begrijpelijk. Hij stelde echter ''alles op alles te zetten'' om mensen die twijfelen terug te winnen. ''Daar is ook alle reden toe, want de ouderen gaan er het meeste op achteruit.''