Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) is vrijdag in de ministerraad aangesproken op zijn uitlatingen over het CDA.

Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem na afloop van de ministerraad. "We moeten respectvol met elkaar om blijven gaan" aldus Dijsselbloem. "Het heeft geen zin om verder van elkaar te vervreemden."

Timmermans had zich in felle bewoordingen uitgelaten over het afhaken van het CDA bij de begrotingsgesprekken afgelopen donderdag. "Het kabinet heeft een uitgestoken hand aangeboden en krijgt daarvoor een middelvinger terug'', haalde Timmermans uit.

De buitenlandminister zei niet echt verrast te zijn over het besluit van het CDA. De oppositiepartij heeft volgens Timmermans zo nadrukkelijk een positie ingenomen bij de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer ''dat ze het blijkbaar beter vinden om daaraan vast te houden dan om de uitgestoken hand van het kabinet aan te nemen''.

Inmiddels heeft Timmermans op Facebook overigens laten weten dat hij een "een andere beeldspraak'' had moeten gebruiken.

Net als Timmermans toonden ook de ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Stef Blok (Wonen) zich vrijdagochtend kritisch over het staken van de onderhandelingen door het CDA.

Rutte

Premier Mark Rutte zei na de ministerraad dat hij het besluit van het CDA om niet verder te onderhandelen met het kabinet over de begroting voor volgend jaar respecteert. ''Ik had ze er graag bijgehouden. Daar is ook een oprechte poging toe gedaan'', aldus Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte constateert dat het CDA in de toekomst nog wel bereid is het kabinet te steunen op andere punten. ''Daar ben ik blij mee'', zei de premier. Hij concludeert dat het CDA ''niet afhaakt'', maar dat het dit keer niet is gelukt om tot overeenstemming te komen.

De premier ging ook nog kort in op de uitspraak van minister Frans Timmermans, die stelde dat het CDA het kabinet de middelvinger heeft gegeven.

''We maken allemaal fouten, die moet je herstellen en dat is ook gebeurd'', aldus Rutte, verwijzend naar het Facebook-van Timmermans. De minister heeft ook tegen CDA-leider Sybrand Buma gezegd dat hij beter andere woorden had kunnen gebruiken. 

Dat Timmermans zijn uitspraak heeft teruggenomen, is volgens Rutte de overtreffende stap van een excuus.

Verder onderhandelen

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft de financieel specialisten van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP en die van de regeringspartijen VVD en PvdA uitgenodigd om vrijdagavond om 18.00 uur verder te onderhandelen over de begroting van volgend jaar.