50Plus-leider Henk Krol legt zijn functie als volksvertegenwoordiger neer, nadat naar buiten is gekomen dat hij jarenlang de betaling van pensioenpremie voor zijn personeel heeft ontdoken.

Krol laat vrijdag in een verklaring weten dat hij uit de Tweede Kamer stapt. "Ik kan niet anders dan mijn functie neerleggen", aldus Krol. Tegenover NU.nl laat Krol weten het bij zijn brief te laten en niet verder op zijn vertrek te willen ingaan. Kamerlid Norbert Klein neemt voorlopig als fractieleider de taken van Krol waar.

De Volkskrant meldt vrijdag dat Krol als werkgever van de Gay Krant tussen 2004 en 2007 en in 2009 geen werkgeversbijdrage betaalde voor het pensioen van zijn werknemers. Hij zou het geld dat mensen zelf inlegden hebben achtergehouden.

De werknemers hebben daardoor volgens de krant een pensioengat van vier of vijf jaar. Ze hebben een pensioen opgebouwd dat vaak niet hoger is dan 60 euro per maand, ondanks een dienstverband van twaalf tot veertien jaar.

Ondertekenen

Het werd de personeelsleden pas medio 2007 verteld, waarna die een verklaring moesten ondertekenen waarin zij afzagen van pensioen over de periode van vier jaar. Als het personeel niet zou tekenen zou het bedrijf volgens Krol failliet gaan en geen lening meer krijgen bij de bank. In maart 2013 ging de Gay Krant alsnog failliet.

In totaal hield Krol tienduizenden euro's achter die gestort moesten worden bij pensioenverzekeraar Nationale Nederlanden. Krol zegt in de krant dat hij jaren niet wist van het niet afdragen van pensioenen. ''Het was de verantwoordelijkheid van een werkneemster die haar werk niet goed heeft gedaan'', aldus Krol.

Krol heeft pensioenen altijd hoog op de politieke agenda van 50Plus gehouden. Hij stelde donderdag nog Kamervragen over prestatievergoedingen die zijn uitbetaald door het ABP dat eerder moest korten vanwege de financiële positie van de stichting. Eind vorig jaar gebruikte hij het onderwerp om stemmen te winnen voor de verkiezingen van de Tweede Kamer.

Curator

De curator in het faillissement van de Gay Krant wist tot dusver niet dat er in het verleden geen pensioenpremie is betaald voor de werknemers. Medewerkster Ilona van de Klundert van curator Louis Deterink heeft dat gezegd. Er zijn tot dusver geen vorderingen van de pensioenverzekeraar Nationale Nederlanden of uitkeringsinstantie UWV die gaan over onbetaalde premies, legde ze uit.

De berichten uit de Volkskrant worden meegenomen in het onderzoek. Het zou gevolgen kunnen hebben. Oprichter Henk Krol kan aansprakelijk gesteld worden. Ook strafrechtelijke consequenties zijn mogelijk, legde ze uit.

Strijder

''Ik ben een strijder in hart en nieren, geen boekhouder'', schrijft Henk Krol vrijdagochtend in alle vroegte in een mail. In de verklaring legt hij uit waarom hij heeft besloten op te stappen uit de Tweede Kamer.

''Mijn strijd is gestreden, mijn vijanden hebben gewonnen'', stelt Krol. ''Na de publicatie in de Volkskrant is het voor mij onmogelijk door te gaan als volksvertegenwoordiger.'' 

Krol: ''Ik heb vele fouten gemaakt. Daardoor heb ik vijanden gekregen.'' Hij stelt dat de strijd voor hem altijd belangrijker is geweest ''dan de penningen''.

Krol benadrukt zich de laatste jaren vol overgave te hebben ingezet voor de belangen van ouderen, maar hij stelt ook dat het naïef was "om die strijd zo onbevangen aan te gaan."

"Ik had me moeten realiseren dat iedereen in Den Haag onder een vergrootglas ligt. Elk foutje uit het verleden wordt gewikt en gewogen. Als 63-jarige - het één na oudste Kamerlid - had ik moeten weten dat ik meer bagage met de daarbijbehorende vlekjes en luchtjes zou hebben dan politici die recht uit de schoolbanken volksvertegenwoordiger worden.''

Crisis

De ouderenpartij van Krol bevond zich vorige maand nog in een crisis nadat bestuurslid Adriana Hernández en haar partner Dick Schouw waren geroyeerd wegens 'integriteitsschending' en eigenmachtig handelen.

Hernández en Schouw zeggen onterecht te zijn weggestuurd en vechten hun royement aan. De gang van zaken zorgde voor veel onenigheid en leidde zaterdagmiddag tot het opstappen van partijvoorzitter Willem Holthuizen en twee andere bestuursleden.

Na de bijeenkomst in Utrecht met provinciale vertegenwoordigers van de partijafdelingen liet Krol weten dat de problemen voorbij waren. ''We gaan zeer eensgezind verder.'' De royementen werden omgezet in een schorsing.

VVD

Krol studeerde psychologie en was daarna onder meer werkzaam in de journalistiek en als voorlichter van de VVD-Kamerfractie.

In 1979 richtte hij de Gay Krant op, die uitgroeide tot een van de grootste homo- en lesbiennebladen in Europa. In 2009 ontving Krol de eerste Staatsprijs voor homo-emancipatie. 

Nagel

Eerste Kamerlid en medeoprichter van 50Plus Jan Nagel noemt het vertrek van Krol buitengewoon triest voor hemzelf en voor de partij. 

''Krol heeft zich geweldig voor 50Plus ingezet. Hij was zeer populair en zorgde ervoor dat onze partij van twee zetels naar dubbele cijfers in de peilingen is gegaan.'' Nagel zegt de feiten over wat er precies is gebeurd bij de Gay Krant niet te kennen. ''Ik heb te maken met de realiteit dat onze politiek leider is afgetreden.''

Klein

Norbert Klein, het Kamerlid voor 50Plus dat de afgelopen maanden nauw met Krol samenwerkte, spreekt van een persoonlijk drama, maar ''voor de partij is het natuurlijk ook een ramp.''

Het vertrek van Krol is nog ''heel vers'', aldus Klein. Hij zegt dat de nummer drie van de kandidatenlijst van de partij nu zal worden gevraagd als Kamerlid. Dat is Martine Baay-Timmerman uit Huizen. Zij is advocaat en spande in het verleden een proces aan tegen de staat over de carpoolstrook op de A1, dat ze ook won. Baay is ook al langer secretaris van het landelijk bestuur van 50Plus.

Bekijk de reactie van Norbert Klein:

De partij komt vrijdagmiddag bij elkaar om de huidige situatie verder te bespreken.

'Afscheidsbrief' Henk Krol