Het CDA is donderdag uit het begrotingsoverleg gestapt. Andere oppositiepartijen (D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP) willen wel verder praten, maar niet meer op donderdagavond.

Volgens CDA-leider Sybrand Buma heeft het kabinet ervoor gekozen de lastenverzwaringen in stand te houden. Daar kan de partij zich niet in verenigen. 

"Van de 2,7 miljard aan lastenverzwaringen die er waren, staan er nog steeds 2,6 miljard overeind in het voorstel van het kabinet. Daar ga ik natuurlijk niet mee akkoord." Hij noemt de lastenverzwaringen "banenvernietigend". 

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) haalde tegenover BNR flink uit richting het CDA. "Het CDA heeft consequent een strakke lijn gehanteerd die er op neer kwam dat eigenlijk het CDA-voorstel moest worden overgenomen", aldus de minister.

In het tv-programma RTL Late Night zei Buma donderdagavond het gevoel te hebben dat het kabinet al een paar dagen geleden "een beweging had ingezet naar andere partijen". In de voorstellen die aan de oppositie werden gedaan, was sprake van het verhogen van milieubelastingen, een aanpak waar vooral GroenLinks voorstander van is. Het CDA wil juist lagere belastingen.

Buma zei verder constructief te blijven meepraten als het kabinet met wetsvoorstellen komt. "Het CDA steunt altijd goede plannen.''

Wanneer de gesprekken met de overige partijen verder gaan is nog onbekend, vermoedelijk pas na het weekend.

Voorstel

Het kabinet deed de oppositiepartijen donderdagmiddag een nieuw voorstel om hen mee te krijgen in de begrotingsplannen van volgend jaar. 

Daarin staat onder andere dat de hervormingen in het ontslagrecht een half jaar kunnen worden vervroegd, net als het quotum arbeidsgehandicapten. Ook kunnen belastingen worden vergroend en is er ruimte voor een versoepeling van de bezuiniging op de kindregelingen. 

D66

D66-leider Alexander Pechtold zegt nu tijd te willen nemen alvorens er verder gepraat wordt. "We moeten niet de fout maken dat het kabinet al tien maanden aan het onderhandelen is en de oppositie het dan in een paar dagen moet zeggen."

Pechtold wil onder andere dat het kabinet kijkt of dit het uiterste is wat ze kunnen bieden. Hij vindt bovendien dat gesprekken over hervormingen en die over de begrotingen van volgend jaar niet los van elkaar gezien kunnen worden. "Om goed te kunnen slagen wil ik samenhang zien." 

Bekijk de reactie van Pechtold:

GroenLinks

Volgens Bram van Ojik (GroenLinks) zijn bescheiden stapjes in zijn richting gezet, maar is het pakket nog lang niet voldoende.

Voor hem is het een voorwaarde dat de belastingen dusdanig worden vergroend dat energiegrootverbruikers worden gepakt. In het pakket dat op tafel ligt zijn vooral consumenten de dupe via heffingen op producten.

ChristenUnie

ChristenUnie-leider Arie Slob en SGP-leider Kees van der Staaij zeggen ook verder te willen praten, maar vinden de tegemoetkomingen nog onvoldoende.

50Plus haakte eerder donderdag wel af. "Het woord 'ouderen' komt helemaal niet in het voorstel voor", aldus Kamerlid Norbert Klein. 

CDA

Financieel woordvoerder van het CDA, Eddy van Hijum, laat weten dat hij de voorstellen van het kabinet "nooit als een open uitnodiging" richting zijn partij heeft gevoeld. 

"Men moet geweten hebben toen men dit schreef dat dit voor CDA onbegaanbare weg zou zijn", zo stelde ook Buma. "Het kabinet kiest voor pappen en nathouden en kleine verschuivingen. Dat is onverstandig.''

Buma hamert op een pakket dat zorgt voor meer werkgelegenheid en lastenverlichting. Als het kabinet daar alsnog voor kiest, staat de deur bij het CDA ''altijd open''.

Bekijk de uitspraken van Sybrand Buma:

 

Samsom

PvdA-leider Diederik Samsom sprak eerder op de dag van "een mooi voorstel ligt waar de oppositiepartijen zich in moeten kunnen vinden". Hij zei wel dat het sociaal akkoord overeind moet blijven. 

Zijn coalitiepartner Halbe Zijlstra (VVD): "Het moet blijken of het voldoet aan de verwachtingen van de oppositie".

Torentje

Woensdagavond sprak de top van het kabinet tot in de nachtelijke uren in het Torentje met D66-leider Alexander Pechtold wel over het versnellen van hervormingen, iets waar de partij al maanden op hamert. 

Hier waren naast premier Rutte ook Dijsselbloem en vicepremier Lodewijk Asscher aanwezig.