Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen legt vanaf 1 november zijn functie neer.

Dat meldt Rehwinkel donderdag op zijn Facebookpagina.

Rehwinkel is in het Marokkaanse Rabat benoemd tot lokale vertegenwoordiger van United Cities and Local Governments (UCLG), een organisatie die lokale overheden helpt bij rampsituaties. Voor deze functie vertrekt hij binnenkort naar Barcelona.

Rehwinkel laat weten al langer de wens te hebben om de slachtoffers van natuurrampen en humanitaire crises beter te hulp te kunnen komen. "Dat ik namens duizenden gemeenten wereldwijd mijn bijdrage mag leveren aan betere facilitering daarbij van lokale overheden, is waar ik in deze fase van mijn leven uitdrukkelijk voor kies", laat de burgemeester weten op Facebook.

Uitdagend

Rampenmanagement geldt volgens Rehwinkel als 'complex en uitdagend'. Rehwinkel: "Van alle kanten is me op het hart gedrukt dat een nieuwe 'bureaucratie' moet worden vermeden. Een voorzichtig opbouw van de Government Disaster Management Facility is noodzakelijk, maar aan de andere kant moeten we bij een volgende ramp ook beter voorbereid zijn."

Eerder werd al bekend dat Rehwinkel zou opstappen als burgemeester. Zijn ambtstermijn loopt in 2015 af. Rehwinkel liet toen ook weten niet verder te willen in de politiek.

Kritiek

De burgemeester kreeg veel kritiek op zijn functioneren als regioburgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen. Zo had hij vorig jaar februari bij de aanpak van het hoogwater in Groningen een conflict met de huidige Groningse gedeputeerde Yvonne van Mastrigt, toen nog burgemeester van Hoogezand-Sappemeer.

Zij legde haar functie als vice-voorzitter van de veiligheidsregio neer, omdat ze niet meer met Rehwinkel kon samenwerken. Ook werd hem tijdens de Facebookrellen in buurgemeente Haren verweten weinig behulpzaam te zijn geweest.