Klanten die bij de Rabobank hun hypotheek versneld willen aflossen met behulp van een belastingvrije schenking tot 100.000 euro, hoeven hiervoor geen boete meer te betalen.

Dat maakt de bank woensdag bekend aan NU.nl.

"Het is een goed idee om in de huidige tijd je hypotheek versneld af te lossen. Goed voor de schuldverlichting van klanten en ook een klein duwtje in de rug voor de woningmarkt", zegt Rien Nagel, directeur particulieren bij de Rabobank.

De bank hanteerde al een boetevrije aflossing van 20 procent van de hypotheek per kalenderjaar. "In die gevallen waar dit niet voldoende is, bieden wij de klant nu tot 1 januari 2015 de mogelijkheid toch zonder boeterente af te lossen", aldus Nagel.

Het kwijtschelden van de boete geldt alleen wanneer er sprake is van een schenking tot 100.000 euro. 

ABN

ABN Amro laat in een reactie weten ook een aanpassing te maken in het boetebeleid bij versneld aflossen van de hypotheek. Alleen klanten die een zogenoemde onder water hypotheek hebben, een situatie waarbij de huidige waarde van de woning lager is dan het hypotheekbedrag, kunnen boetevrij aflossen.

Dat kan tot aan de meest actuele WOZ-waarde van de woning. Deze regeling is voor iedereen geldig. Op dit moment staat ongeveer 25 procent van de hypotheekklanten van ABN Amro 'onder water'. Door extra af te lossen komt het hypotheekbedrag volgens de bank meer in verhouding.

VEH

Vereniging van Eigen Huis (VEH) is blij met de invoering van de maatregel van ABN Amro, maar de wijze waarop de bank dat doet noemt de VEH onnodig beperkend.

"De laatste WOZ-waarde dateert van januari 2012, dat is een jaar en negen maanden geleden. De werkelijke waarde van een woning is inmiddels een stuk lager en het gat tussen hypotheekschuld en woningwaarde is daardoor groter geworden", stelt de VEH in een verklaring.

Goed bericht

Een woordvoerster van het ministerie van Financiën noemt het afschaffen van de boete bij de Rabobank "een goed bericht" vanwege het vliegwieleffect voor het aanpakken van schulden en nieuwe groei in de bouw. Het ministerie is blij dat Rabobank "het goede voorbeeld volgt", aldus de woordvoerster. 

Eerder maakte SNS al bekend de boete af te schaffen onder dezelfde voorwaarden. Florius, een dochterbedrijf van ABN Amro, had dit al gedaan. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zei in een eerdere reactie al te hopen en te verwachten dat andere banken het voorbeeld van SNS volgen.

ING, de tweede speler op de markt, heeft de boete nog niet afgeschaft en wil niet zeggen of dit in de toekomst wel gaat gebeuren.

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag werd bekendgemaakt dat per 1 oktober de schenkingsvrijstelling wordt verruimd. Dit betekent dat het bedrag van belastingvrij schenken wordt verhoogd van 50.000 euro naar 100.000 euro.

Ook kan iedereen hier nu gebruik van maken, terwijl het voorheen enkel gold voor ouders die aan kinderen wilden schenken. Een voorwaarde is dat het bedrag wordt besteed aan de aflossing van een eigen woning, een restschuld of een verbouwing.

Banken maken kosten als een hypotheek eerder wordt afgelost door misgelopen rente, maar de Rabobank verwacht hier geen problemen mee. "De kosten zijn te overzien", zegt Nagel. "De effecten zullen niet groot zijn." Rabobank is de grootste hypotheekverstrekker in Nederland. 

Lees meer over wonen op NUgeld