Het kabinet is bereid om flinke aanpassingen aan de eigen begroting en het bezuinigingspakket voor volgend jaar door te voeren. 

Bronnen op het Binnenhof bevestigen berichtgeving daarover door RTL Nieuws.

Zo kan de geplande bevriezing van belastingschijven worden gehalveerd, is het kabinet bereid de btw-verlaging in de bouw te verlengen en kunnen accijnsverhogingen gedeeltelijk worden teruggedraaid. Het kabinet is bereid 500 miljoen euro extra te investeren in onderwijs.

Ook is het mogelijk om 40 miljoen extra te investeren in Defensie en is het kabinet bereid de afbouw van de algemene heffingskorting terug te draaien. Om een en ander te bekostigen wil het kabinet onder meer wel een vliegtaks invoeren.

Vliegtaks

De vliegtaks werd door het vierde kabinet-Balkenende in 2008 ingevoerd, maar verdween binnen het jaar al weer in de prullenbak, omdat het slecht was voor de concurrentiepositie in Europa van vliegvelden en reisorganisaties.

Dinsdagavond onderhandelen de oppositiepartijen met het kabinet over de invulling van de kabinetsplannen voor volgend jaar. 

Negatief

Verschillende oppositiepartijen reageren negatief. D66-Kamerlid Wouter Koolmees is teleurgesteld. Hij ziet het kabinet "schuiven met 100 miljoen euro hier en daar'', maar mist de echte keuzes.

Ook Eddy van Hijum (CDA) en Carola Schouten (ChristenUnie) zijn teleurgesteld. Van Hijum mist de "echte beweging in onze richting''. Schouten noemt Dijsselbloems voorstel "niet genoeg''.

Dat het kabinet onvoldoende keuzes maakt, vindt ook Jesse Klaver (GroenLinks), al noemt hij het voorstel wel interessant. Het kabinet eet volgens hem nog te veel van verschillende walletjes tegelijk.

Volgens VVD-Kamerlid Mark Harbers is er nog geen sprake van een definitief voorstel. Volgens hem heeft Dijsselbloem "allerlei denkrichtingen" op papier gezet. 

Bekijk kritische reacties van de oppositie:

Zes miljard

In het aanbod dat Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën de oppositie nu doet gaat hij er nog steeds vanuit dat er volgend jaar volgens afspraak met Brussel zes miljard euro wordt bezuinigd.

Dinsdagmiddag had hij al benadrukt dat er "geen financiële ruimte" is om te voldoen aan de eisen van de oppositiepartijen. 

Minimaal

Dijsselbloem zei dat je "politiek inhoudelijk" van alles kunt vinden van de Europese begrotingsregels en de afspraak om zes miljard te bezuinigen, maar de werkelijkheid is dat het niet voor niks is afgesproken en dat Nederland zelfs het voortouw nam voor strengere regels. "En dit is het minimale wat we moeten doen."

Nederland kan een boete van 1,2 miljard euro tegemoet zien als het niet aan de begrotingsregels voldoet. ​In de oppositiefracties wordt dit dreigement niet serieus genomen. "Brussel gaat echt geen boete opleggen als je met serieuze plannen komt."

Invulling

Wel zei Dijsselbloem bereid te zijn om te kijken of de invulling van de bezuinigingen en de lastenverzwaringen "slimmer" kan, met minder zware gevolgen voor bepaalde groepen. Dan moest er wel financiële dekking gevonden worden, waarschuwde hij. 

In het aanbod van het kabinet aan de oppositie is die financiele dekking er nog niet. Dat is dan ook onderwerp van gesprek. 

Afhankelijk

Net als in de eerste gespreksronde maandag zitten dinsdagavond ook de regeringsfracties VVD en PvdA aan tafel. Het kabinet is van de oppositie afhankelijk omdat het in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft.

Haast is geboden, want volgende week zijn de financiële beschouwingen, het jaarlijkse debat over het financiële beleid van het kabinet.

Vergroening

De oppositie wil ook dat het kabinet volgend jaar de lasten minder verhoogt, omdat dat slecht is voor de economie. Vergroening van het belastingstelsel, waardoor de vervuiler betaalt, kan daarbij behulpzaam zijn. Vooral GroenLinks zet daarop in; voor de overige fracties lijkt vergroening geen hoofdzaak.

SP en PVV doen niet mee aan de besprekingen met Dijsselbloem. De Partij voor de Dieren haakte maandag ook af. Deze drie partijen willen dat het kabinet aftreedt.