De Joint Strike Fighter zou bij het opstijgen vier keer zoveel lawaai maken als de F-16.

Dat blijkt volgens Dorpsbelang Marsum, dat zich al langer zorgen maakt over de te verwachten geluidsoverlast, uit een rapport van de Amerikaanse luchtmacht.

De JSF is daarmee veel luidruchtiger dan het Nederlandse ministerie van Defensie tot nu toe heeft aangegeven, stelt Dorpsbelang Marsum.

Het ministerie zou hebben aangenomen dat de nieuwe straaljager drie tot zes decibel luider is, maar dat moet volgens het rapport 12 decibel zijn.

Naverbrander

De veel grotere geluidsoverlast zou komen doordat de naverbrander bij het opstijgen veel vaker wordt gebruikt dan verwacht.

Aangenomen werd dat die in vijf procent van de gevallen zou worden gebruikt, maar in de praktijk staat de naverbranding volgens Dorpsbelang Marsum in meer dan de helft van de gevallen aan.

Geluidsnormen

Dorpsbelang Marsum wijst op een interview in Amerikaanse media waarin een Amerikaanse ondercommandant van een luchtmachtbasis aangeeft dat bij het opstijgen meestal de naverbranding wordt gebruikt.

Later in het interview krabbelt de ondercommandant terug en stelt hij dat hij op alle verschillende typen vliegtuigen samen doelde. Bij de JSF zou die maar in vijf procent van de gevallen aan staan.

PvdA-leider Diederik Samsom heeft volgens Dorpsbelang Marsum toegezegd dat de aanschaf van de JSF niet doorgaat als het geluid niet binnen de normen valt.