De oppositie praat dinsdagavond verder met minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en de regeringsfracties over de kabinetsplannen voor volgend jaar.

Dit bleek na het eerste overleg met de financiële woordvoerders maandag, dat ongeveer anderhalf uur duurde. In de gesprekken is alleen op hoofdlijnen gesproken over de mogelijkheden om de plannen van het kabinet te wijzigen naar de wensen van de oppositie. "Het is niet over de inhoud gegaan", zo laat Carola Schouten van de ChristenUnie aan NU.nl weten. 

Het kabinet wil van de oppositiepartijen steun krijgen voor zijn plannen. Dat is nodig omdat de regeringsfracties VVD en PvdA in de Senaat geen meerderheid hebben.

Volgens Schouten is tijdens het overleg een agenda opgesteld voor het vervolg van de gesprekken. Volgens Wouter Koolmees (D66) worden er nu "opties verkend". Als het overleg wordt hervat moet duidelijk worden "waar de ruimte zit", zei hij na afloop.

GroenLinks

Jesse Klaver van GroenLinks zei de indruk te hebben dat er voldoende te praten valt over onder meer vergroening van het belastingstelsel, een voor GroenLinks belangrijk onderwerp.

De partij wil dat het kabinet dinsdag met een spoorboekje komt met wie het over welke onderwerpen wil praten. De partij verwacht dat het kabinet zal aansturen op deelakkoorden met verschillende oppositiepartijen.

De SGP vindt dat het kabinet in de plannen wel recht moet blijven doen aan het principe dat de regering regeert en de Kamer controleert, zo benadrukte Elbert Dijkgraaf.

Behalve de PVV, de SP en de Partij voor de Dieren zitten alle oppositiepartijen dinsdag aan tafel. Dit zijn CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP, 50 plus. Verwacht wordt dat vooral de eerste vijf uit dit rijtje voor het kabinet gesprekspartners kunnen zijn.

De gesprekken zullen dinsdagavond om 19.00 uur worden hervat.

Invulling

Het kabinet heeft vorige week vooral duidelijk gemaakt dat er te onderhandelen valt over de invulling van de bezuinigingen.

De oppositiepartijen en het kabinet hebben op drie punten onenigheid: de mate van lastenverzwaringen voor burgers, de hoogte van het bedrag aan extra bezuinigingen (6 miljard) en het tempo van doorvoeren van hervormingen, zo bleek na de Algemene Beschouwingen van vorige week.  

Sociaal akkoord

Het kabinet heeft gezegd dat er ruimte is om in te breken in de afspraken met het sociaal akkoord, maar alleen als de sociale partners, werkgevers en vakbonden, hun handtekening daar ook onder willen zetten. Volgens Rutte is daar bij hen echter weinig tot geen ruimte voor. Die partners hebben zelf ook al direct laten weten er geen heil in te zien.

Maar volgens Samsom heeft het kabinet wel vaker hobbels moeten overwinnen. Verder werd duidelijk dat aan het bedrag van 6 miljard euro aan extra bezuinigingen niet valt te tornen, maar aan de invulling wel. Na het gesprek maandag bleek volgens de oppositiepartijen niet dat in deze opstelling na het weekend verandering is gekomen.